Kopenhagen: Počela 14. parlamentarna konferencija EUREKE

PARLAMENTARNU konferenciju zemalja članica EUREKE, kojoj je tema izgradnja europske politike promjena i razvoja na temeljima istraživanja orijentiranih na industriju, otvorila je danas u zgradi danskoga parlamenta predsjednica njegova Odbora za znanost i tehnologiju Hanne Severinsen.

U programu EUREKA danas sudjeluju 34 zemlje članice, među kojima i Hrvatska, a njime se stvara mreža suradnje znanstveno-istraživačkih centara, sveučilišta i tvrtki na programima koji će omogućiti da se rezultati znanstvenih istraživanja što jednostavnije i učinkovitije primijene u industriji kako bi ona postala konkurentnija.

Hrvatski predstavnici na konferenciji su predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvoje Kraljević i nacionalna koordinatorica EUREKE za Hrvatsku Gordana Prutki - Pečnik.

Predsjednica Odbora za znanost i tehnologiju danskoga parlamenta podsjetila je da je u toj zemlji nedavno provedena reforma sveučilišta s ciljem da se znanje i istraživanje s visokih učilišta što bolje povežu s industrijom i tržištem.

Zato, Hanne Severinsen smatra izrazito važnim izgradnju takve politike koja će omogućiti veću konkurentnost Europe na svjetskome tržištu znanja i novih tehnologija. Izrazila je zadovoljstvo što se konferencija o toj temi održava tijekom danskoga predsjedanja Eurekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica u danskoj vladi Tove Fergo koja je bila i visoka danska predstavnica u Eureki u pozdravnome je govoru istaknula da je EUREKA jedinstven instrument za potporu industrijskim istraživanjima.

Kad je pak riječ o temi konferencije predsjednik grupe visokih predstavnika EUREKE Knud Larsen upozorio je da Europa zapravo "gubi utakmicu" sa svojim najjačim konkurentima na svjetskome tržištu - Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom. Da bi se to zaustavilo, po njegovim riječima, potrebno je da EUREKA ima potporu politike u svim zemljama članicama jer će u protivnome, smatra, zaostajanje Europe biti još ozbiljnije.

Predstavnik Uprave za istraživanje pri Europskoj komisiji Franco Cozzanni istaknuo je pak, da se sama EUREKA mora reorganizirati kako bi odgovorila na zadaće koje si je postavila.

Odnosno, smatra Cozzanni EUREKA treba postati jednostavnija i učinkovitija organizacija ako želi imati veću potporu Europske komisije. Ipak, dosadašnje odnose EUREKE i Europske komisije ocijenio je razumno uspješnima.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara