Korak bliže: Hrvatska zatvorila još dva poglavlja u pregovorima s EU

Korak bliže: Hrvatska zatvorila još dva poglavlja u pregovorima s EU

Foto: Davor Pongračić / Cropix

HRVATSKA je na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU zatvorila još dva poglavlja pristupnih pregovora - Poljoprivreda i ruralni razvitak (11. poglavlje) i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (22. poglavlje). Pred Hrvatskom je tako ostalo još pet poglavlja za zatvoriti, a zbog čega se ponovno probudila nada kako bi pregovori mogli biti gotovi do kraja lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Završetak pristupnih pregovora u lipnju jest ambiciozan, ali i dostižan cilj, iako to sada nitko ne može jamčiti, ali svi se slažemo da ćemo učiniti sve da se to i ostvari", prenosi HRT izjavu mađarskog ministra vanjskih poslova Janosa Martonyia s konferencije za novinare nakon međuvladine konferencije.

Od 35 poglavlja, Hrvatska ih je zatvorila 30, a pet preostalih su Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja. Ovo potonje je tehničko poglavlje, o koje se ne vode pregovori, a poglavlje o ribarstvu uskoro bi trebalo biti zatvoreno. Poglavlje Financijske i proračunske odredbe uvijek se zatvara na samom kraju pregovora jer je za zatvaranje toga poglavlja potrebno znati datum ulaska u Europsku uniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara