Korumpiranom liječniku sedam godina zatvora i deset godina zabrane rada

DRŽAVNO odvjetništvo (DORH) izvijestilo je o presudi kojom je liječnik ambulante u zatvoru Lepoglava, Goran Šarić, zbog primanja mita nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora.
 
Županijski sud u Zagrebu je 49-godišnjeg Šarića, liječnika u Kaznionici Lepoglava, kaznio zbog osam kaznenih djela primanja mita na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Šarić je tijekom 2001. i 2002. godine u sedam navrata zatvorenicima bez medicinskih indikacija davao lijekove i odobravao bolnička liječenja. Za to je od zatvorenika tražio i primao novac i to u iznosima od tisuću do 4.000 kuna za pojedine usluge.

Deset godina bez stetoskopa

Kasnije je kao liječnik opće prakse u Ambulanti u Rovišću, izdavajući specijalističke uputnice jednom pacijentu kojemu su mu bile potrebne za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, tražio od pacijenta nagradu nakon što dobije mirovinu.

Pacijent je, pak, legalno ostvario pravo na invalidsku mirovinu i na osnovu toga primio izvjestan iznos novca, a Šarić je od njega zatražio isplatu 10.000 kuna i 500 eura kao nagradu za "pomoć" u ostvarivanju mirovine.

Prilikom isplate 10.000 kuna, što se dogodilo 4. prosinca prošle godine, Šarić je uhićen.

Osim sedam godina zatvora, Šarić je kažnjen i desetogodišnjom zabranom obavljanja liječničkog posla. U obrazloženju presude navedeno je kako desetogodišnja zabrana stupa na snagu nakon što Šarić odsluži zatvorsku kaznu.

Sud mu ju također oduzeo svu protupravno stečenu imovinu i to u iznosu od 13.308 kuna.

Do pravomoćnosti presude Šarić ostaje u pritvoru.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara