kosor na simpoziju o pristupačnosti za osobe s invaliditetom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas simpozij o osobama s invaliditetom "Pristupačna Hrvatska i svjetska iskustva gdje smo?", priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Kosor je naglasila da će se kao predsjednica Vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom zauzeti za osnivanje instituta pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Istaknula je kako se pristup osobama s invaliditetom znatno popravio u posljednjih nekoliko godina, o čemu svjedoče i ovogodišnji uspjesi naših paraolimpijaca.

No, još uvijek postoji niz problema, posebice u ostvarivanja prava iz Zakona o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča, te je poručila da je to zakon koji svi moraju poštivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Unutar Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti djeluje radna skupina, sastavljena od predstavnika svih skupina invalida, koja je izradila listu prioriteta u pogledu pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Kosor je također ponudila suradnju svojega Ministarstva u ostalim aktivnostima, posebno onima vezanima uz skorašnje obilježavanje 3. prosinca kao Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš rekao je kako je cilj simpozija stvaranje socijalnog modela u kojem osobe s invaliditetom mogu u potpunosti ostvarivati jednake mogućnosti kao i ostali.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara