Kosor: Novim zakonom Vlada želi braniteljima vratiti dostojanstvo

Kosor: Novim zakonom Vlada želi braniteljima vratiti dostojanstvo
NOVIM Zakonom o pravima hrvatskih braniteljima i članova njihovih obitelji, Vlada želi trajno očuvati dostojanstvo branitelja te stvoriti klimu u kojoj će se učinkovito rješavati njihovi problemi, izjavila je danas u Saboru potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor, pozivajući zastupnike da predloženi zakon podupru konsenzusom.

"Branitelji moraju prestati biti tema kojom se u dnevno-političke svrhe žele steći politički bodovi, na njih se ne smije gledati kao na povlastičare" kazala je Kosor.

Po Vladinu prijedlogu, razdoblje sudjelovanja u obrani državnog suvereniteta utvrđuje se od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

Statusna braniteljska prava proširila bi se i na vatrogasce koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, pripadnike Civilne zaštite i obavještajnih službi.

Članovi obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih te branitelji s utvrđenih najmanje 30 posto tjelesnog oštećenja oslobodili bi se participacije, a svi umrli branitelji imali bi pravo na pokop uz državne počasti.

Bivšim zatočenicima srpskih logora vratilo bi se pravo iz 1996., odnosno status vojnog invalida s najmanje 20 posto oštećenja.

Dodatak na mirovinu postao bi sastavni dio mirovine i dva puta godišnje usklađivao bi se s prosječnom plaćom svih zaposlenih.

Uveo bi se novi institut najniže zaštićene mirovine koja bi iznosila 45 posto prosječne plaće svih zaposlenih, a odnosio bi se na branitelje koji po općim propisima nisu ispunili uvjete za mirovinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braniteljska mirovina po općim propisima uvećala bi se za 10 do 30 posto, ovisno o vremenu provedenom na ratištu.

Lokalnim jedinicama omogućilo bi se da stambeno zbrinu branitelje i izvan utvrđene liste, a, po riječima ministrice, na stan još čeka oko 13 tisuća branitelja.

Vojnim invalidima od II do IV skupine s oštećenjima ekstremiteta i vida vratila bi se porezna olakšica na uvoz automobila.

Djeca, posvojenici i pastorčad poginulih branitelja za školovanja bi godinu dana nakon njega, ne nađu li posao, imali pravo na obiteljsku mirovinu, a pravo na doplatak bez ikakvih cenzusa ostvarivala bi djeca smrtno stradalih te zatočenih i nestalih.

Kosor je izvijestila da se zatočenima i nestalima još vodi 1.184 osobe, njih 83 posto još iz 1991., te da je do sada u Hrvatskoj pronađeno 140 masovnih grobnica.

Navela je i da je 1.366 branitelja izvršilo suicid, među kojima najviše oboljelih od PTSP-a.

Branitelji bi po novom bi zakonu invalidski status na osnovu PTSP-a mogli ostvariti i do deset godina nakon vremena provedenog na ratištu.

Tzv. prevođenje prava, koje je HDZ-ova Vlada ukinula, moglo bi se provoditi samo ako bi to za branitelja bilo povoljnije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara