Kosor: Ovo je posljednjih 500 metara u maratonu prema Europskoj uniji

Tekst: I.Kri.
Foto: Bruno Konjević (Cropix)

PREMIJERKA Jadranka Kosor je danas nakon međuvladine konferencije, na kojoj su otvorena posljednja tri pregovaračka poglavlja u pregovorima RH s Unijom, rekla kako smo nadomak ulasku u EU.

"Ovo je posljednjih 500 metara u maratonu koji se zove pregovori o ulasku u EU, a tih 500 metara bit će teško i zahtjevno, ali sigurna sam da ćemo to uspješno svladati", kazala je Kosor i dodala da u srpnju očekuje još jednu međuvladinu konferenciju. Na današnjoj su konferenciji dva pregovaračka poglavlja zatvorena.

Pregovore završavamo do kraja godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka je napomenula da vjeruje da ćemo, u tehničkom dijelu, završiti pregovore do kraja godine te već početkom 2011. potpisati pristupni ugovor i krenuti u završnu fazu procesa. Posebno je naglasila da joj je drago što je glavni haški tužitelj prepoznao napore koje je Hrvatska činila kao dio radne skupine. "Ta skupina i danas radi u svim smjerovima i mi ćemo i dalje podnositi izvješća o radu te skupine profesionalaca", kazala je Kosor te se pohvalila kako je 2009. godine bilo 138 posto više presuda za kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala.

"Sada imamo otvorena sva 33 poglavlja, a zatvorenih 20 i očekujemo zatvaranje još nekoliko poglavlja na srpanjskoj konferenciji ako bude održana", kazala je Kosor te dodala kako će već sutra u saborsku proceduru biti poslani zakoni koji su u vezi s izmjenom Ustava, a tiču se prilagodbe Europskoj uniji.

Oporbu i lokalnu zajednicu pozvala na suradnju

Na kraju je na suradnju pozvala oporbene stranke i lokalne jedinice vlasti kako bi se povuklo što više novca iz strukturnih fondova. Hrvatsku u iduće dvije godine u tim fondovima čeka oko 3,5 milijardi eura. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara