Kosor pogazila još jedno obećanje: Opet će zapošljavati u državnoj upravi!

Foto: Danijel Soldo / Cropix

"VI ZNATE da je Vlada donijela odluku da nema novih zapošljavanja, ali mislim da je sada trenutak da i to u nekim segmentima treba prerazmotriti, osobito u državnim poduzećima, osobito tamo gdje postoje veliki investicijski ciklusi. Eto, to mogu najaviti", otkrila je premijerka Jadranka Kosor u Slavonskom Brodu još jedan svoj "antirecesijski potez".

> Kosor "zaboravila" na otkaze: Plaće državnih službenika skočile za 18 milijuna kuna

> Jaca i njena Vlada u svom svijetu: Premijerkine izjave pljuska su svim građanima ove zemlje!

"Ne možemo ići s velikim investicijama ako nemamo adekvatan broj stručnjaka", opalila je Kosor koja je, podsjetimo, još onomad na predstavljanju plana gospodarskog oporavka Hrvatske najavila otpuštanja pet posto zaposlenih u državnoj i javnoj upravi.

Kako nitko nije znao niti koliko je pet posto, Jaca se odlučila za model 2 za 1,odnosno da se za dva čovjeka koja odlaze iz državne uprave može zaposliti jedan.

Zatim je iz Jacinog prijedlog proračuna za 2011. godinu, postalo očito kako se neće poštivati odluka Vlade o smanjenju broja službenika u državnoj upravi jer će se za plaće u 2011. godini izdvajati čak 18 milijuna kuna više nego 2010. ili za 65 milijuna kuna više nego za 2009. godinu!

Pa je ministar Davorin Mlakar u studenom prošle godine objavio kako mu je od travnja do kraja kolovoza uspjelo smanjiti broj zaposlenih u tijelima državne uprave za 387 ljudi. Oporba je tražila smanjenje broja zaposlenih u tijelima državne i javne uprave za 22.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaca apelira da se ne dižu cijene hrane

Na novinarsko pitanje kako zaustaviti rast cijena hrane, konkretno mlijeka i kruha, Kosor je ustvrdila kako "nema potrebe da te cijene rastu". "Cijene energenata nisu se povećavale, cijena struje se uopće nije povećavala 2010. i to smatram zaslugom Vlade i uvođenjem reda u HEP", odgovorila je premijerka.

"Ponovno apeliram da se cijene hrane ne dižu. Organizirat ćemo sastanak s velikim proizvođačima, odnosno velikim trgovcima kako bismo analizirali ono što oni misle o tome, a sve na tragu činjenice da svi zajedno moramo dijeliti teret krize, kao što smo to tražili od banaka i bankara", najavila je Kosor svoje nove poteze.

Radi li Kosor svoj posao?

Novinari su u Slavonskom Brodu na obilježavanju 90. obljetnice rada tvornice Đure Đaković pitali premijerku i kako komentira izjavu predsjednika Ive Josipovića o tome da se reforme moraju brže provoditi, na što je ona ustvrdila kako "predsjednik nikada zapravo ne kaže što točno misli".

"Predsjednik je rekao da bi on kad bi bio premijer ukinuo sve propise koje koče investicije, ali bih rado čula koji su to zakoni, ne koče zakoni investicije već oni koji ne provode zakone", ustvrdila je i dodala kako "svatko mora raditi svoj posao i onda će se stvari promijeniti", uvjerena da ona radi svoj posao.

"Ne možemo se mijenjati ako se ne mijenjamo"

Pred novinarima je zatim prosula još nekoliko izjava, tipa: "Ne možemo se mijenjati ako se ne mijenjamo", "Reforma uvijek nekoga dotiče", "svaka reforma traži od velikog broja ljudi promjene", i slične.

A na pitanje zašto Državni inspektori ne rade na sprečavanju sive ekonomije, ustvrdila je kako se ona trudi da institucije rade svoj posao, "ali misli da se tu može više". Svakako će, kaže, razgovarati s državnim inspektorom na tu temu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara