Kosor poručila u Beogradu: Slučaj Purda se ne smije ponoviti

Foto: Cropix

UZ MNOGO kutroaznih izjava o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, zanimljivo je danas bilo čuti i kako trojac Kosor- Pahor- Tadić gleda na situaciju u Libiji. Svakoga od njih brinu druge brige s afričkog sjevera: Pahora izbjeglice koje stižu u EU, Kosor hrvatski radnici koji su se morali vratiti u domovinu, a Tadića srpske investicije u zemlji Moamera Gadafija.

Pahor i imigranti

"Od skoro 300 tisuća izbjeglica, mnogi će pokušati  svoju situaciju riješiti tako što će doći u EU. Jedan dio njih će zakucati i na vrata Slovenije, mi smo im spremni pružiti humanitarnu pomoć. Ali, u vojnoj akciji nećemo sudjelovati."

Kosor i hrvatski radnici

"Hrvatska je, kao i druge zemlje, zbog situacije u Libiji pretrpjela štetu. Mnogi hrvatski radnici su se vratili u zemlju, a to se odrazilo i na gospodarsku situaciju u samoj Hrvatskoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadić i srpske investicije

"Trpimo štetu u raznim područjima, ali ne toliko u namjenskoj proizvodnji koliko se govori. To je mit, ali ne i realnost. "

Tadić rekao da se od optužnica ne može odustati

Troje vođa država su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su se založili za jačanje ekonomske suradnje. Tadić i Kosor su izrazili spremnost da se do kraja riješi pitanje nestalih u ratovima 90-ih te su najavili donatorsku konferenciju u rujnu za rješavanje problema smještaja izbjeglica.

Tadić je rekao da se od optužnica protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine ne može odustati, ali Zagreb i Beograd moraju surađivati kako bi se obavila njihova revizija. "Provjera dokaza i optužnica su neophodni zbog kredibiliteta naših država i činjenice da svi odgovorni za ratne zločine trebaju odgovarati", kazao je Tadić i rekao da očekuje da će putem srpskog pravosuđa krenuti i Hrvatska.

Pahor je rekao da će se Slovenija založiti da Hrvatska u lipnju završi pregovore o članstvu te da Srbije do kraja godine dobije status kandidata za članstvo.

"Slučaj Purda se ne smije ponoviti"

Nakon trojnog susreta, premijerka Jadranka Kosor u Beogradu se sastala i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem. Nakon sastanka je kazala da se slučaj nedavnog uhićenja hrvatskog branitelja Tihomira Purde više ne smije ponoviti. Rekla je da za to postoji volja, kao i da je utrt put za izbjegavanje sličnih slučajeva u budućnosti.

"Predložila sam premijeru Cvetkoviću da organiziramo regionalnu konferenciju na kojoj bi bili pozvani tužitelji, ministri pravosuđa i pravnici kako bi pronašli pravi put za rješavanje takvih pitanja. Dvoje premijera se nadaju da će ekonomska suradnja Srbije i Hrvatske u budućnosti biti "konkretnija i jača".

Razgovarali su o zajedničkom nastupu u trećim zemljama te su se složili da će se podržavati na putu u Europsku uniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara