Kosor se oprašta od Banskih dvora: Zahvalila svima koji su sudjelovali u pregovorima s EU

Foto: Damjan Tadić / Cropix

JADRANKA KOSOR broji svoje zadnje sate u Banskim dvorima. Predsjednica vlade na odlasku danas je na Markovu trgu primila osoblje koje je sudjelovalo u pregovorima s Europskom unijom. "Imala sam potrebu još jednom se zahvaliti svima vama na predanom i ustrajnom radu", poručila je Kosor.

"Opće je poznata činjenica da su u ovom poslu sudjelovali mnogi. Hvala vam od srca. Često je teško pronaći prave riječi kojima bi zahvalili ljudima koje treba zahvaliti. Vjerujem da ono što svi zajedno nosimo u budućnost jest ponos što smo imali čast i zadovoljstvo sudjelovati u tom procesu", kaže Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću posebno ponavljati zbog čega su naši pregovori bili teški. Vodili smo pregovore u osobito teškim uvjetima, mnogo toga nam nije išlo u prilog: kriza, recesija, zaokupljenost članica EU svojim problemima, ali i mnoge okolnosti u Hrvatskoj. Mnogi su govorili da nećemo završiti pregovore do kraja ove godine, a mi smo potpisali i pristupni ugovor tako da 2011. ostaje upisana u povijest hrvatskog naroda", rekla je Kosor.

Istaknula je da pregovori s EU nisu bili posao političkih elita, već je za njega bila ključna potpora svih građana i građanki RH. Posebno je zahvalila i predstavnicima sindikata koji su, naglasila je, bili važni za pregovore vezane uz Poglavlje 8, s naglaskom na problemu brodogradilišta.

Kosor je istaknula i promjene u zakonodavnom okviru koje su, kako kaže, stvorile osnovu za efikasnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. "Osobito sam sposobna na Zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji nije bio uvjet vezan za pregovore, ali je bio naša samostalna odluka. Fiskalna odgovornost je i danas u središtu pozornosti svake rasprave zemalja EU", kaže Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara