Kosor u Sabor poslala prijedlog zakona koji će spriječiti pad cijene stanova

Kosor u Sabor poslala prijedlog zakona koji će spriječiti pad cijene stanova

Tekst: I.Kri.
Foto: Sandra Šimunović (Cropix)

VLADA je s današnje sjednice u Sabor poslala prijedlog Zakona o poticanju prodaje stanova kojim će kupcima prvog stana država davati kredit na poček od 20 godina.

Kada je premijerka Jadranka Kosor prije dva tjedna objavila ovaj prijedlog, većina stručnjaka za prodaju nekretnina je rekla kako će se takvim subvencioniranjem spriječiti pad cijena stanova, koji bi se dogodio zbog smanjene potražnje. U prijedlogu stoji kako će kupci koji se odluče za stan kojemu četvorni metar stoji manje od 1.000 eura, dobiti kredit od 300 eura po četvornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj način planiraju prodati četiri posto novih neprodanih stanova

Oni koji budu kupovali stan gdje je cijena četvornog metra od 1.001 do 1.150 eura, dobit će 250 eura, a oni u cjenovnom razredu od 1.151  do 1.300 eura dobivaju 200 eura. Najmanje će dobiti oni koji kupuju stanove kojima četvorni metar stoji od 1.451 do 1.600 eura, jer će njih država "subvencionirati" sa 100 eura. Oni koji kupe stan kojemu četvorni metar košta više, neće dobiti kredit države. Za ostvarivanje ovih kredita se računa cijena četvornog metra bez PDV-a.

Poček za plaćanja iznosit će 20 godine te će se državi dio otplaćivati u roku deset godina. Tijekom počeka će kamata biti dva posto, a u drugih deset godina će narasti na pet posto. U Vladi se nadaju kako će na ovaj način prodati oko 100 od 2.315 novih neprodanih stanova. To bi reklo kako Vlada na ovaj način planira prodati samo četiri posto stanova. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara