Kosor u Ženevi: Nasilje nad ženama globalna pojava protiv koje borbu valja početi na nacionalnoj razini

POTPREDSJEDNICA hrvatske vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor u Ženevi je, govoreći o problemu nasilja nad ženama kao globalnoj pojavi, ocijenila da u borbi protiv te pojave prve aktivnosti valja pokrenuti na nacionalnoj razini.

Kako je u utorak priopćeno iz Stalne misije RH pri UN-u u Ženevi, Kosor je u Ženevi "sudjelovala u segmentu za visoke dužnosnike" na zasjedanju Povjereništva za ljudska prava u Ženevi.

Trgovina ljudskim bićima, posebice ženama, postaje jedan od najznačajnijih problema u regiji i šire, a RH, kao tranzitna zemlja za žrtve trgovine ljudima i država koja nastoji suzbiti tu pojavu, osnovala je Nacionalni odbor za suzbijanje trgovine ljudima, piše u priopćenju. Odbor je pak izradio Nacionalni plan za pomoć i zaštitu žrtava, prevenciju, obrazovanje i međunarodnu suradnju, kazala je Kosor.

Kao hrvatske probleme ministrica je podcrtala problem nestalih osoba, udovica i ratnih veterana, a kao dio ratnog naslijeđa istaknula je problem miniranih područja. S time u vezi RH je osnovala novu Zakladu Hrvatska bez mina koja će se baviti razminiranjem, pomoći i rehabilitaciji žrtvama eksplodiranih mina, te uvoditi nove tehnologije u razminiranju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuvši međuovisnost svih ljudskih prava, te podjednaku važnost građanskih i političkih, gospodarskih, socijalnih i kulturnih prava, Kosor je kazala da su prioriteti RH na ovom području: eliminiranje diskriminacije, zaštita manjina i njihova prava, suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu i Međunarodnim kaznenim sudom, promocija dječjih prava, slobode mišljenja i vjerovanja, te povratak izbjeglica.

Deklaracija koja snažno osuđuje nasilje nad ženama širom svijeta i predlaže učinkovite mjere za njegovo suzbijanje rezultat je ovoga zasjedanja Povjereništva za ljudska prava a RH se time svrstala među 20 zemalja svijeta koje su preko svojih visokih dužnosnica upozorile na akutni problem nasilja nad ženama u svijetu, dodaje se u priopćenju.

(Hina) xpp yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara