Kosor: Zadovoljna sam kako Pahor i ja održavamo obećanja dana jedno drugom

Kosor: Zadovoljna sam kako Pahor i ja održavamo obećanja dana jedno drugom

Tekst: I.Ć.,R.R.,M.M.
Foto: Davor Pongračić,Goran Mehkek (Cropix)

"UZ POMOĆ treće strane riješit ćemo problem", naglasio je danas na gospodarskom hrvatsko-slovenskom forumu slovenski premijer Borut Pahor govoreći o novoj rundi "pregovora-dogovora" s Jadrankom Kosor.

Objaviti dogovor

Podsjetimo, Pahor se od danas nalazi u Zagrebu, a prema pisanju slovenskog tiska glavna misija prvog čovjeka slovenske vlade je da premijerku Kosor, ali i predsjednika najjače oporbene stranke Zorana Milanovića, pokuša nagovoriti da se što prije prihvati ne samo arbitraža, nego i da dogovor između njega i Kosor postane javan. Naime, Pahor smatra da je dogovor s Kosor puno lakše braniti s pozicije "poznatog", odnosno da bi objavom dokumenta mogao izbiti iz ruke jedan od jačih argumenata kritičara sporazuma s Hrvatskom.

"Nakon 18 godina odlučujemo o spornim pitanjima, ali ne može se preko noći naći odgovor", rekao je danas Pahor podsjećajući sve prisutne da su neslavno probali bilateralni pregovori dodajući kako bi se sva sporna pitanja mogla riješiti uz pomoć treće strane. Pahor je rekao kako je njegovoj zemlji trenutno prioritet rješavanje graničnog pitanja kao što je službenom Zagrebu prioritet ulazak u Europskoj uniji te da bi na toj "platformi" problem mogao bit riješen.

Kosor ga prevela žednog preko vode?

Također Pahor se dotaknuo i tajnosti dogovora s Kosor, te je danas naglasio kako je veliki dio javnost u toj zemlji jednostavno uvjeren da ga je Kosor prevela žednog preko vode, aludirajući još jednom da je prije svega nužno objaviti dogovor. Pahor je također naglasio da su on i Kosor počeli pregovore ustrajno i strpljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo, oboje imamo teškoća u svojim zemljama", rekao je Pahor danas govoreći na Forumu. Premijerka Kosor u svom kratkom govoru naglasila je kako bi odmah potpisala sve što je rekao Pahor jer se slažu po tim pitanjima.

"Sigurna sam da ćemo uskoro vrlo uspješno završiti ovu dionicu razgovora te da će naš dogovor biti uspješan", naglasio je Kosor danas dodajući kako bi uskoro trebala dogovor predstaviti oporbenim zastupnicima u Saboru.

"Nadam se i da će finalni dokument uskoro biti poslati u proceduru u Sabor", rekla je danas Kosor dodajući kako je dobro da održavaju obećanja dana jedno drugom. Kosor je rekla kako će teme nove runde pregovora biti osim granice i pitanje banaka te posebice nuklearne elektrane. Naime, ona je preduvijet jačanja gospodarskih odnosa dviju zemalja, naglasila je Kosor.

HGK smjenio Kosor

Recimo i to kako je početak gospodarsko hrvatsko-slovenskog foruma, obilježio težak lapsus moderatorice. Naime, riječ je o potpredsjednici Hrvatske gospodarske komore za međunarodne odnose Dunji Konjevod, koja je ne samo krivo predstavila Boruta Pahor kao "Borisa", nego ga je i predstavila kao hrvatskog premijera.

Lapsus je iskoristila i vječno nasmijana premijerka Kosor koja je u svom govoru naglasila kako je Pahor govorio tako točno o problemima "da bi mogla sve potpisati kao da je predsjednik Vlade RH".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara