Kosovo i dalje bez Vlade

NI NAKON današnjih odvojenih susreta civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Soren Jessena Petersena s vodećim političkim predstavnicima kosovskih Albanaca nije postignut dogovor o formiranju nove kosovske vlade.

Predsjednik Kosova i čelnik Demokratskoga saveza Kosova (DSK) Ibrahim Rugova je nakon susreta ponovio svoju spremnost da kosovske institucije budu formirane čim prije. "DSK će ubrzo izaći sa formalnim stajalištem oko tih pitanja i učinit ćemo sve da kosovske institucije budu formirane na vrijeme i bez kašnjenja", dodao je Rugova.

Čelnik Demokratske partije Kosova (DPK) Hashim Thaqi rekao je nakon odvojenog susreta s Petersenom da su Kosovu potrebne institucije koje će jamčiti jedinstvo i uspješnu provedbu standarda, te koje će prije svega biti spremne za političko rješenje statusa Kosova. Thaqi je ponovno snažno podržao ideju stvaranja široke koalicije, na širokoj političkoj i etničkoj bazi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositelj liste Građanske inicijative "Ora" Veton Surroi je nakon susreta izjavio da je šef UNMIK-a postao glavni čimbenik u formiranju nove kosovske vlade, istaknuvši da to svjedoči "o latentnoj i stalnoj krizi u odnosima među strankama".

Kosovskim glavnim političkim strankama je nakon izbora prije tri godine trebalo četiri mjeseca da se dogovore oko formiranja vlade. Stoga su i predstavnici SAD-a, Britanije, Francuske, Njemačke i Italije uputili pozive da se ovoga puta vlada osnuje što je prije moguće.

Petersen bi narednih dana trebao nastaviti konzultacije s kosovskim političkim čelnicima o stvaranju nove vlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara