Kosovo: Iz grobnice u Mališevu ekshumirano pet tijela

IZ MASOVNE grobnice otkrivene na periferiji Mališeva, oko 45 kilometara jugozapadno od Prištine, do danas je ekshumirano pet tijela, izjavio je u nedjelju za agenciju Beta predsjednik Komisije za nestale osobe Vijeća ministara Srbije i Crne Gore Gvozden Gagić.

Prema njegovim riječima, pretpostavlja se da se u grobnici, otkrivenoj u improviziranom kamenolomu u naselju Mirdita, nalaze ostaci deset do petnaest tijela Srba iz mališevskog kraja, ubijenih nakon 1998. godine.

Gagić je naveo da radovi na lokalitetu traju od početka sedmice pod nadzorom stručnjaka za sudsku medicinu UN, a da će za završetak ekshumacije biti potrebno još tjedan dana, nakon čega će uslijediti obdukcija i DNK analize. Konačna identifikacija tijela otkrivenih u grobnici mogla bi biti završena za oko mjesec dana, kazao je Gagić, i dodao da je ekshumaciji u Mališevu jučer prisustvovao i stručni tim forenzičara iz SCG.

Masovna grobnica nalazi se iza bolnice, oko sto metara od glavne ceste u Mališevu, bivšem uporištu Oslobodilačke vojske Kosova.

Gagić je dodao kako bi u Orahovcu ubrzo trebala početi obdukcija 24 tijela pronađena krajem travnja u jami Volujka kod Kline na Kosovu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara