Kosovo: Nakon 25 godina popis stanovništva idućeg proljeća

SLUŽBENI popis stanovništva na Kosovu, koji će uslijediti čak 25 godina nakon posljednjeg takvog popisa, biti će obavljen u proljeće iduće godine, objavili su u ponedjeljak dužnosnici kosovskog Ministarstva za javne službe i Zavoda za statistiku Kosova.

Prema njihovu tumačenju, nedostatak zakona o popisu stanovništva bio je razlogom što na Kosovu takav popis nije obavljen od okončanja rata 1999. godine.

Stručnjaci navode da će projekt popisa stanovništva koštati 8 milijuna eura.

Posljednji put službeni popis rađen je 1981. godine, a točan broj stanovnika pokrajine već je dugo godina nepoznanica. Vjeruje se da na Kosovu trenutno živi 2,5 milijuna stanovnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Zavoda za statistiku Kosova Hysni Thaqi izjavio je da su stavljanjem potpisa civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Sorena Jessena-Petersena na zakon o popisu stanovništva stvoreni svi preduvjeti da ovaj zavod započne intenzivne pripreme i konkretne predradnje za njegovo provođenje.

Kosovski demografski stručnjaci ističu da popis stanovništva ima ogromno značenje za Kosovo te da će se po prvi put obavljati izvan jurisdikcije Srbije.

Prema pravilima UN-a, u svakoj zemlji bi se popis stanovništva trebao obavljati najmanje jednom u deset godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara