Kosovo: Petersen donio uredbu o zaštiti manastira Visoki Dečani

Civilni upravitelj UNa na Kosovu Soren JessenPetersen potpisao je odluku kojom je manastir Visoki Dečani, na zapadu Kosova, i Dečanski kanjon proglasio posebnom zonom pod neposrednom brigom UNMIKa.

U Odluci civilnoga upravitelja UN-a, objavljenoj u utorak, kaže se da je "Dečanski kanjon jedinstven u svojoj prirodnoj ljepoti i kulturnom nasljeđu" te da se "u njemu nalazi srpski pravoslavni manastir Dečani koji je od strane UNESCO-a proglašen za svjetsku kulturnu baštinu".

Prema ovoj odluci, neće biti dopuštena gradnja, industrijska i trgovačka djelatnost kao i eksploatacija prirodnih resursa u kanjonu bez odgovarajućeg odobrenja UNMIK-a, a aktivnosti u i oko manastira moraju biti strogo u skladu s UNESCO-ovim konvencijama i pravilima.

Odluka ne utječe na imovinska prava, ali jasno pokazuje da vlasnici i korisnici zemlje na ovom prostoru moraju poštivati zakone Kosova i UNESCO-a, kao i ostale međunarodne standarde za zaštitu kulturne i prirodne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Petersenova odluka uslijedila je nakon konzultacija s vodstvom općine Dečani, privremenih institucija Kosova, upravom manastira i KFOR-om.

Uprava srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani pozdravila je u utorak odluku civilnoga upravitelja UN-a o proglašenju područja oko manastira i kanjona rijeke Bistrice posebnom zonom pod neposrednom brigom UNMIK-a. Uprava manastira smatra da je riječ o važnom koraku u smjeru dugoročnog očuvanja manastira Visoki Dečani i srpske kulturne baštine na Kosovu.

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a u lipnju 2004. godine i za sada je jedini kulturno-povijesni spomenik na području Kosova koji se na njoj nalazi.

(Hina) xbb ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara