Kosovo: Počela kampanja za parlamentarne izbore

NA KOSOVU je u srijedu službeno počela izborna kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati 23. listopada. Kosovski i međunarodni dužnosnici pozvali su sudionike na mirnu i demokratsku kampanju.

Glasnogovornik Misije OESS-a Sven Lindholm izjavio je da OESS očekuje da svi politički subjekti tijekom kampanje težište stave na pitanja od životne važnosti za građane, kao što su otvaranje radnih mjesta, školstvo, zdravstvo i druga važna pitanja. Buduća vlada i parlament imat će veliku odgovornost za poboljšanje stanja na Kosovu, rekao je glasnogovornik Lindholm.

Pozivajuću na kampanju u mirnom i tolerantnom duhu predsjednik Kosova Ibrahim Rugova, koji je i predsjednik vodeće albanske stranke-Demokratskoga Saveza Kosova, izjavio je da su izbori važni za priznanje neovisnosti Kosova, gospodarski razvoj, stvaranje blagostanja za sve građane i za integraciju Kosova u EU i NATO te za jačanje prijateljstva sa SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izborna komisija je objavila da će se za 100 zastupničkih mjesta natjecati 32 političke stranke, građanske udruge te da među kandidatima ima i neovisnih.

Srpske političke stranke propustile su službene rokove za kandidiranje svojih predstavnika. No i dalje se očekuje da će one u dogovoru sa službenim Beogradom donijeti odluku o sudjelovanju na izborima. Civilni upravitelj Soeren Jessen Petersen ima ovlasti da im to omogući unatoč nepoštivanju propisa i rokova o prijavljivanju kandidata. Građanska inicijativa Srbije, udruga koja okuplja Srbe s Kosova koji su se privremeno nastanili u Nišu, jedina je pravodobno prijavila svoje kandidate za kosovski parlament.

(Hina)xbb ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara