Kosovo: Stupio na snagu Kazneni zakon

PRAVOSUDNI sustav na Kosovu od danas je i praktično odvojen od sustava Srbije i Crne Gore, rečeno je u utorak u Prištini u povodu stupanja na snagu novog Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku Kosova.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri izjavio je da su ti zakoni u skladu s europskim standardima i da je njihovo donošenje "povijesni događaj na putu prema Europi".

Holkeri je uz ostalo rekao da Kazneni zakon predviđa kao vrlo teška kaznena djela terorizam, trgovinu ljudima i organizirani kriminal i korupciju.

On je također ustvrdio da su novi zakoni u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vrhovnog suda Kosova Rexhep Haximusa ukazao je na važnost odvajanja kosovskog zakonodavstva od onog bivše Jugoslavije.

Čelnici kosovskih Srba pak ocijenili su da je stupanje na snagu Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku Kosova izravno kršenje Rezolucije 1244 Viječe Sigurnosti UN-a.

Predsjednik regionalnog odbora Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović tvrdi da je donošenje ovih zakona separatistički akt privremenih institucija Kosova, koje pokazuju jasnu namjeru stvaranja neovisne države Kosovo i njegova izdvajanja iz ustavno-pravnog sustava Srbije i Crne Gore.

Visoki dužnosnik Beograda Nebojša Čović pozvao je sve političke strukture da odlučno reagiraju protiv ta dva zakona.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara