kostajnički "komunalac" obustavit će isporuku vode ako mu se ne isplate plaće

Radnici Komunalca iz Hrvatske Kostajnice, koji su u štrajku od 18. ožujka, odlučili su da će, ako im se ne isplate plaće za siječanj i veljaču, početkom idućeg tjedna postupno obustaviti isporuku vode stanovništvu na području Hrvatske Kostajnice i okolnih općina Donji Kukuruzari i Majur.

To su danas na konferenciji za novinstvo u Sisku priopćili povjerenik Saveza samostalnih sindikata za Sisačko-moslavačku županiju Darko Idžaković i sindikalni povjerenik i predsjednik Štrajkaškog odbora u Komunalcu Krešimir Pavešić.

Od početka štrajka radnici kojstajničkog Komunalca ne odvoze kućni i industrijski otpad, ne čiste ulice i ne obavljaju pokope.

Pavešić je rekao da je svih 26 radnika stupilo u štrajk 18. ožujka jer im tada nisu bile isplaćene dvije i pol plaće, drugi dio plaće za prosinac prošle godine te cijele plaće za siječanj i veljaču. Od početka štrajka isplaćena im je samo polovica plaće za prosinac.

Grad Hrvatska Kostajnica, koji je osnivač i stopostotni vlasnik Komunalca, tom poduzeću duguje oko 150 tisuća kuna, općine Donji Kukuruzari i Majur 148 tisuća kuna, dok im građani s područja grada i dviju općina duguju 1.125.000 kuna, naveo je Pavešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je da je jedan od uzroka neisplate plaća i to što je Komunalac morao platiti 220 tisuća kuna PDV-a na pružene usluge, što bi bilo dostatno za isplatu dviju plaća, te da je poduzeće moralo platiti sudske pristojbe u iznosu od 74 tisuće kuna za sudske tužbe protiv neplatiša.

Gradska uprava i ostale gradske službe i ustanove uredno primaju plaće, dok radnici Komunalca nemaju redovite plaće, a ne ostvaruju ni ostala materijalna prava koja imaju zaposleni u ostalim gradskim ustanovama i poduzećima, naveo je Pavešić, ocijenivši takvo stanje neodrživim. Stanje u poduzeću pogoršano je i zbog toga što je direktor Tomislav Žličarić podnio neopozivu ostavku, rekli su predstavniici sindikata i Štrajkaškog odbora.

Predstavnici sindikalne podružnice kostajničkog Komunalca i Županijskog povjereništva SSSH danas su o stanju u tom poduzeću razgovarali sa sisačko-moslavačkim županom Đurom Brodarcem. Dogovoreno je da će Županija dati novčanu pomoć općini Majur, koja će iz nje podmiriti obaveze prema kostajničkom Komunalcu. Također će organizirati sastanak s Gradom Kostajnicom i općinama Majur i Donji Kukuruzari kako bi se trajno riješio status tog komunalnog poduzeća.

Kostajnički gradonačelnik Davor Govorčinović podržao je štrajk radnika Komunalca i apelirao na građane da podmire svoje dugove prema tom poduzeću. Govorčinović je naglasio da Hrvatska Kostajnica od početka godine iz državnog proračuna nije dobila nijedne kune potpore i zbog toga Komunalcu nije mogla platiti obavljene usluge.

(Hina) xmalj yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara