Koštunica ne priznaje rezultate izbora

PREDSJEDNIČKI kandidat i čelnik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da ne priznaje rezultate neuspješnih izbora za predsjednika Srbije te najavio da će njegova stranka uložiti ´sve vrste žalbi´ i obratiti se međunarodnim organizacijama..

Za neuspjeh izbora kriv je izborni cenzus (odredba da u prvom krugu mora izaći polovica od ukupnog broja upisanih birača)i nedovoljna ažuriranost biračkih popisa, kazao je Koštunica na konferenciji za novinare.

On je odgovornost za to prenio na vladu Srbije i premijera Zorana Đinđića.

Koštunica je zamjerio vladi i to što nije omogućila glasovanje državljanima Srbije u inozemstvu te je optužio vladu da ´ne želi izgradnju institucija, stabilizaciju prilika i uspostavu pravne države´.

Vlada ´ne treba red, već kaos´, rekao je on.

´Političkim sredstvima (vlada) je vodila razne vrste kampanja sračunate na to da izbori ne uspiju´, rekao je Koštunica.

Kritike je izreako i na račun stručnjaka Centra za slobodne izbore i demokraciju (CESID) zbog njihovih pozitivnih ocjena o izbornom procesu i zbog izbornih prognoza, koje su, kako je rekao, ´ponekad imale karakter vradžbina´.

Prema CESID-ovim podacima, na izbore je izašlo 2.950.000 birača, odnosno 45,2 posto od ukupno upisanih u biračke spiskove, a Koštunici je svoj glas dalo milijun i 700 tisuća građana, odnosno 57,5 posto.

Koštuničina Demokratska stranka Srbije nastavila je, temeljem odluke Republičke izborne komisije, provjeravati popise birača jer tvrdi da se u njima nalazi 600 tisuća ´nepostojećih birača´. SDS tako tvrdi da su predsjednički izbori ipak uspjeli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara