KOŠTUNICA TEŠKO OPTUŽIO VLADU, ZATRAŽIO PRIJEVREMENE IZBORE

Bivši jugoslavenski predsjednik i lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica optužio je u nedjelju vladu Srbije za uvođenje "jednoumlja i jednopartijskog sistema i gušenje političkog života u Srbiji" i zatražio raspisivanje prijevremenih izbora.

Koštunica je optužbe uputio i na račun Ureda za komunikacije vlade Srbije kojeg tereti za "manipulaciju medijima".

Govoreći u nedjelju na sjednici Glavnog odbora svoje stranke u Beogradu on je pozvao na raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i naglasio da će njegov DSS "internacionalizirati kršenje europskih vrijednosti" u Srbiji.

"Više nije riječ samo o ugroženosti DSS-a, koji je izložen bjesomučnim napadima preko medija, već o ugroženosti ljudskih i demokratskih sloboda, vraćanju jednoumlja i jednopartijskog sistema. DSS jest zagovornik borbe protiv kriminala, ali se protivimo da se tragično ubojstvo Zorana Đinđića pretvori u borbu s političkim protivnicima", kazao je Koštunica.

On je izričito optužio Demokratsku stranku ubijenog premijera Zorana Đinđića da "ima avangardnu ulogu kao što je to imala svevideća Komunistička partija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za vladajuću koaliciju DOS kazao je da je preuzela "ulogu Narodnog fronta iz 1945. godine".

Ured za komunikacije vlade Srbije i prvog čovjeka tog Ureda, Vladimira Bebu Popovića, optužio je za manipulaciju medijima i građanima, za zloporabu izvanrednog stanja pri čemu se novinari koriste za "političku borbu s neistomišljenicima".

Prije nekoliko dana uhapšeni su Koštuničini suradnici Rade Bulatović, njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost i Aleksandar Tomić, bivši načelnik Službe sigurnosti Vojske Jugoslavije. Oni su osumnjičeni da su se često, u organizaciji Borislava Mikelića, viđali s Miloradom Lukovićem Legijom, bivšim zapovjednikom Crvenih beretki i prvoosumnjičenim za ubojstvo premijera Đinđića.

Nadležni iz vlade Srbije optužili su prošlog tjedna stranke tzv. patriotskog bloka, u koje, po nekima, spada i Koštuničin DSS, da su izravno pomogle ubojstvu srbijanskog premijera Đinđića ili da su posredno pomogle stvaranju atmosfere u kojoj je atentat bio moguć. Pritom se pogotovo naglašavalo Koštuničino odbijanje da - kao jugoslavenski predsjednik - smijeni, nakon 5. listopada 2000. godine, Radomira Markovića, bivšeg načelnika Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije i bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavković.

(Hina) ttag rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara