KOTORSKI BISKUPSKI ORDINARIJAT PODRŽAVA DON BRANKA SBUTEGU

Biskupski ordinarijat u Kotoru danas se oglasio priopćenjem u kojem podržava don Branka Sbutegu u njegovu prosvjedu protiv uzurpacije privatnog i crkvenog zemljišta na području Lovanje kod Tivta.

"Svi pravni, politički i društveni defekti prostora u kojem žive Crnogorci iskazani su pitanjem deponija smeća na lokaciji Lovanje-Sinjarevo", priopćio je danas kotorski Biskupski ordinarijat. U priopćenju se navodi da "ordinarijat podržava pravedna nastojanja svećenika Kotorske biskupije don Branka Sbutege da onemogući, upotrebom svojih legitimnih građanskih sloboda, zloporabu snage vlasti na štetu poštivanja zakona".

"Biskupski ordinarijat je od 1945. godine do danas bio konstantna žrtva nepravednih i protuzakonitih djela, ali je u strpljivosti i podnošenju smatrao, ne bez nade, da će uspostava vladavine zakona i prava za sve građane i institucije Crne Gore podjednako nadoknaditi pretrpljene moralne i materijalne štete", navodi se u priopćenju.

Ordinarijat ocjenjuje da je "uhićenjem Sbutege dva puta i prekršajnim procesom koji je u tijeku pokazan nedostatak elementarnog kapaciteta da se instrumenti prava i vlasti upotrebljavaju na korist slobodnog građanina".

"Pozivamo sve nadležne institucije i osobe uključene u odgovornost za sudbinu prostora Crne Gore da prvenstveno u skladu s njezinim zakonima i u nužnom poštivanju njezinih institucija, djeluju tako kako bi se i građanima Crne Gore i međunarodnoj javnosti dokazalo da je incidentna situacija oko deponija na Lovanjama i Sinjarevu tek nesretni nesporazum, a nipošto metafora općeg stanja", priopćeno je iz Biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Don Branko Sbutega, župnik Kotorske biskupije, sinoć je ponovno bio priveden u Centar sigurnosti u Kotoru i odmah izveden pred Sud za prekršaje, zbog ometanja izgradnje deponija na Lovanji kod Tivta. Tom prilikom Sbutega je zatražio od sutkinje Sanje Čakanović da i službeno zabilježi kako će se on i danas ponovno pojaviti na Lovanji i "učiniti isti prekršaj" i "stajati na privatnom posjedu".

Sinoćnjem pojavljivanju pred sudom, koje će biti nastavljeno danas popodne, bile su nazočne brojne poznate osobe iz Kotora i Crne Gore, kao i kotorski biskup msgr Ilija Janjić.

Oglasio se i Crnogorski Helsinški odbor (CHK) koji je ocijenio da "u slučaju izgradnje regionalnog deponija za odlaganje čvrstog otpada na Lovanji postoji povreda temeljnog ljudskog prava na privatno vlasništvo".

CHK navodi da je općina Kotor neustavno i nezakonito lišila veći broj građana i Kotorsku biskupiju prava na vlasništvo na lokalitetu Lovanja - Sinjarevo.

(Hina) xdram ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara