Kovačević o betoniranju putova u primoštenskim vinogradima

MINISTAR zaštite okoliša Božo Kovačević najavio je danas da će inspekcija utvrditi je li betoniranje putova u čuvenim primoštenskim vinogradima u skladu sa Zakonom, priznajući da se to neće moći sankcionirati ako se radovi izvode u skladu sa zakonom. 

Vlasnici glasovitih vinograda na Bucavcu kod Primoštena betonirali su potporom općinske vlasti stari prilazni put vinogradima dug 30 metara, koji prolazi sjeverozapadnom padinom Bucavca, obrazloživši to potrebom uređenja, a u javnosti je taj čin ocijenjen nagrđivanjem.

To je jedinstven krajolik starih kamenih suhozida između kojih je škrta zemlja s trsovima glasovita Babića i spomenik je ljudskom radu.

Građevinski se radovi ne smiju provoditi ako za to nije izdana građevinska dozvola, a ako radovi nisu protivni zakonu ne može ih se sankcionirati, izjavio je Kovačević novinarima u Banskim dvorima.

Ministar tumači da bi po sadašnjem zakonodavstvu zaštita primoštenskih vinograda na državnoj razini bio dugotrajan i složen posao. Brže poteze, napominje, može povući županija koja ima mogućnost da određeno područje definira područjem od posebnog interesa.

Ministar navodi da bi proglašenje primoštenskih vinograda Babića na strminama oko marine Kremik da je spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a također dugotrajan i složen proces.

Dužu proceduru traži i proglašenje određenog područja Parkom prirode ili Nacionalnim parkom. Naime, u takvim slučajevima Sabor donosi posebne zakone.

Kovačević kaže da, koliko je njemu poznato, u njegovom ministarstvu nema zahtjeva da se primoštenski vinogradi zaštite. Otkrio je pak da se u Ministarstvu intezivno radi na proglašenju Delte Neretve Parkom prirode.

(Hina) um/bn az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara