Kraljica Busha dočekala državnički, a prosvjednici izrugivački

KRALJICA Elizabeta II. priredila je u srijedu državnički doček američkome predsjedniku Georgeu W. Bushu na službenom početku trodnevog posjeta koji se odvija uz iznimne mjere sigurnosti te živopisne i maštovite prosvjede.

Kraljevski bračni par dočekao je, na ulazu u Buckinghamsku palaču u središnjem Londonu, američkog predsjednika u pratnji supruge, državnog tajnika Colina Powella i savjetnice za nacionalnu sigurnosti Condoleeze Rice.

Svečanosti su prisustvovali i britanski premijer Tony Blair te ministri vanjskih i unutarnjih poslova, Jack Straw i David Blunkett.

Bushov dolazak u Britaniju pripreman je kao prvi državnički posjet nekog američkog predsjednika, bilježi njemačka agencija dpa podsjećajući da je, ipak, sličnom pompom kralj George V. dočekao tadašnjeg prvog Amerikanca Woodrowa Wilsona 1918. godine, obilježavajući završetak I. svjetskog rata.

Britanci, protivnici Bushove politike, pripremaju velike demonstracije koje bi, kasnije u četvrtak, trebale na ulicama glavnoga grada okupiti više od 100.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No kazališni spektakl protiv rata već je počeo paradom kola koja su vukla imitaciju rakete Trident te ružičasti tenk s porukom "mir i ljubav". Neki su prosvjednici bili odjeveni u američke inspektore za oružje, drugi u odore američkih zatvorenika u zaljevu Guantanamo.

Prosvjedovali su natpisom i taksisti, a gradski je autobus prometovao s oznakom London - Bagdad.

Prosvjednici su stigli i iz drugih europskih zemalja te iz Sjedinjenih Država.

Manje demonstracije odvijale su se nedaleko od ulaza u kraljevsku palaču. Transparentima se izražavalo neslaganje s Bushovom politikom prema Iraku i pitanjima okoliša.

"Sramotno je što predsjednik Bush troši milijune funti porezničkog novca na dolazak ovdje kako bi se predstavio kao državnik", drži jedan Londončanin. Članica škotske Stranke zelenih Nina Baker ocjenjuje pak da je "Bush katastrofa za planet. Njegovo odbijanje da potpiše Sporazum iz Kyota odvratno je a i ratovi imaju (negativan) ekološki učinak.

Britanskog premijera Tonyja Blaira nije, međutim, omela žestina poruka londonskih prosvjednika. Pred sam doček koji je kraljica priredila Bushu, čelnik britanske vlade u parlementu je ustrajao na mišljenju da su "posebni odnosi Velike Britanije s SAD-om od velike važnosti za svjetski mir i sigurnost".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara