Kraljica otvorila zgradu škotskog parlamenta

BRITANSKA kraljica Elizabeta otvorila je u subotu novu zgradu škotskog parlamenta uz tradicionalnu svečanost koja je bila u suprotnosti s modernizmom građevine što je stajala deset puta više od planiranog.

"Nova zgrada parlamenta ima težak i kontroverzni početak", rekla je kraljica u prigodnom govoru.

Zdanje španjolskog arhitekta Enrica Mirallesa, čija se gradnja neplanirano produljila za tri godine, rezultat je tzv. devolucije - odluke premijera Tonya Blaira da Škotskoj vrati parlament s ovlastima ograničenima na lokalne poslove.

Brojni Škoti s oduševljenjem gledaju na veću neovisnost od Londona. No, drugima je čitav projekt zasjenila cijena od čak 770 milijuna dolara. Jedan od najpoznatijih Škota i svečani uzvanik na otvaranju parlamenta, Sir Sean Connery (74), rekao je: "Bili smo jako strpljivi - barem 300 godina", dodavši kako je to "velik dan za Škotsku".

Neki u Holyroodu, kompleksu zgrada izrađenih od svjetlog drveta, čelika i stakla, vide sjajno postignuće moderne arhitekture, a drugi drže da je u suprotnosti s nadaleko poznatom povijesnom vizurom Edinburga izgrađenog u sivom kamenu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova zgrada, rekao je Connery, znači nov početak za škotsku politiku. "Ovo je druga šansa za našu demokraciju", rekao je poznati glumac koji podupire Škotsku nacionalnu stranku (SNP) koja se zalaže za potpunu neovisnost Škotske.

Pod blagim jesenskim suncem i helikopterima koji su svečanost osiguravali iz zraka, kraljicu je pozdravljalo mnoštvo okupljenih građana na putu do zgrade kroz kamenom popločanu ulicu Royal Mile.

U procesiji su bili kraljevski trubači, skupina streličara i gajdaša u tradicionalnim škotskim kiltovima.

Stoljetno škotsko zlato, grimiz i kruna bili su izloženi na baršunastom jastuku, a pratili su ih vjesnici u odjeći ukrašenoj grbovima i kraljevskim ogrtačima s rukavima izvezenim zlatom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara