Kravlje ludilo bi SAD moglo stajati milijarde dolara

ZABRANA uvoza američke govedine koju uvodi sve više zemalja nakon otkrića prvog slučaja kravljeg ludila u Sjedinjenim Državama mogla bi stajati zemlju milijarde dolara.

Nakon što je američka vlada u utorak objavila da je u saveznoj državi Washington otkriven prvi slučaj kravljeg ludila u Sjedinjenim Državama već osam država zabranilo je uvoz govedine iz SAD-a.

Sjedinjene Države su vodeći svjetski izvoznik govedine s ukupno oko 3,5 milijarde dolara za 2003.

Japan je na prvom mjestu po uvozu američke govedine s 842 milijuna dolara u 2002, a Južna Koreja na drugom sa 610 milijuna dolara. Obje zemlje već su zabranile uvoz američke govedine.

Uvoz američke govedine zabranili su i Australija, Tajvan, Singapur, Tajland, Malezija i Rusija te Hong Kong.

Američka ministrica poljoprivrede Ann Veneman rekla je u srijedu kako vlasti znaju da je meso zaražene krave otišlo u preradu u najmanje dvije tvornice i kako sada nastoji utvrditi kamo, kako bi ga uklonili. Istražuje se i da li je prerađeno meso dospjelo u prodavaone.

Veneman je rekla kako se mjere poduzimaju iz opreza i kako ne drži da su Amerikanci u opasnosti. Napominjući kako se bolest širi na ljude uporabom mozga ili živčanog tkiva zaražene životinje, a ne mišića, ona je rekla kako ti dijelovi zaražene krave nisu ušli u proces prerade.

Prvi američki testovi moždanog i nervnog tkiva krave koja je došla s farme u Mabtonu, u državi Washington su bili pozitivni na kravlje ludilo. Uzorak se sada šalje u Veliku Britaniju na još jednu provjeru, a njegovi rezultati se očekuju kroz tri do pet dana.

Farma s koje je došla zaražena krava koja je završila u klaonici je sada pod karantenom.

Uplašeni mogućim ekonomskim posljedicama američki uzgajivači stoke obećali su poduzeti sve da se bilo kakav trag kravljeg ludila ukloni iz američkog stočnog fonda i naglasili kako je goveđe meso sigurno za uporabu. Venaman se pridružila već započetoj kampanji obrane američke industrije goveđeg mesa i rekla da će za božićni ručak poslužiti govedinu.

Napominjući kako uzročnicima kravljeg ludila treba najmanje šest godina da dovedu do simptoma bolesti u krava, kritičari smatraju da je otkriveni slučaj samo vrh ledenog brijega i da će ih biti još.

Prvi potvrđeni slučaj kravljeg ludila u Sjevernoj Americi pojavio se u Kanadi prošloga svibnja.

Bolest kravljeg ludila poznata i kao spongiformna encefalopatija koja se u ljudi pokazuje kao fatalna inačica Creutzfeldt-Jakobove bolesti koja napada mozak do sada je odnijela 143 života u Velikoj Britaniji i 10 u drugim zemljama.

(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara