Kravlje ludilo u Hrvatskoj

KAKO doznajemo od glasnogovornika ministarstva poljoprivrede Mladena Pavića, nakon trostruke pretrage mozga krave stare pet godina uspostavila se opravdana sumnja u pojavu prvog slučaja kravljeg ludila (GSE - goveđa spongiformna encefalopatija) u Hrvatskoj.

>>> Osnovne informacije o kravljem ludilu
>>> Šoštarić: Građani trebaju biti mirni, slučaj nije ništa novo
>>> Brstilo: Goveđe meso ne može doći u prodaju prije nego što stignu rezultati testova

"Uzorci mesa bit će poslani u referalni laboratorij u Weybridge u Veliku Britaniju za konačnu potvrdu. Radi se o kravi staroj pet godina oteljenoj u Hrvatskoj, čiji su roditelji iz Austrije." - kazao je Pavić u razgovoru za Index.hr.

"Na objektu vlasnika poduzete su sve zakonom predviđene mjere, objekt je stavljen pod veterinarski nadzor, a na njemu je zabranjen promet životinja. Sve je strogo izolirano te je naređena mjera temeljite dezinfekcije kompletne opreme i klaonice." - dodao je Pavić.

"Zbog zaštite identiteta vlasnika objekta ne možemo otkriti lokaciju objekta. Mogu reći da on posjeduje devet goveda, a ako se potvrdi da su i ona zaražena, bit će eutanazirana, a vlasniku će biti isplaćena odgovarajuća naknada." - zaključio je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede.

Čobanković: Sumnjamo na GSE

Na izvanrednoj press konferenciji održanoj u Ministarstvu poljoprivrede u 20:30h o slučaju je okupljene novinare izvijestio ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

"Nažalost, pripala mi je nezahvalna dužnost obavijestiti javnost o sumnji u postojanju goveđe spongiformne encefalopatije u Hrvatskoj." - kazao je novinarima Čobanković.

U ponedjeljak je obavljeno klanje krave stare pet godina u jednoj klaonici, a prema Naredbi o mjerama zaštite životinja, koja određuju da životinja starija od 30 mjeseci pri redovitom klanju mora biti analizirana na GSE, uzorak moždanog tkiva je proslijeđen u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu, kako bi se testirala na GSE.

"Prvi je test pokazao pozitivne rezultate. Potom je obavljeno testiranje koje je pokazalo sumnju na pozitivan rezultat, a tijekom dana je provedena treća analiza čije smo rezultate koje pokazuju sumnje dobili predvečer." - objasnio je Čobanković kako su tekla testiranja metodom Prionics Check u Laboratoriju za animalne spongiformne encefalopatije.

Nakon toga je ministarstvo obavijestilo Međunarodni ured za zdravlje životinja (OIE) i Europsku komisiju te nadležna veterinarska tijela susjednih država.

Krava nije imala simptome bolesti

Krava je simentalske pasmine s jedog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, a upućena je na redovito klanje bez vidljivih simptoma ili bilo kakve sumnje na bolest.

Krava je dala dva potomka, koja se nalaze na istom gospodarstvu, na kojem je ukupno 11 goveda.

Krava je iz domaćeg uzgoja, majka joj je izlučena iz uzgoja 2004. godine, kao i otac, te raniji preci. I majka i baka krave su uvezene, a krava ima dvije sestre čiji su vlasnici poznati.

Poduzete mjere

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13. veljače su zaklane još dvije krave u klaonici, a nakon dobivanja rezultata testova naređeno je izoliranje trupa sva tri goveda, koja su stavljena pod strogi nazor.

"I konfiskat, odnosno otpad pri klanju je izoliran i stavljen pod strogi veterinarski nadzor sa zabranom odvoženja. Zabranjeno je i dovođenje novih životinja na klanje. Na objektu za klanje naređena je temeljita dezinfekcija svih dijelova, opreme, pribora, prostorija i svega što se u objektu nalazi." - kazao je ministar Čobanković. 

Nema razloga za strah

"Nema apsolutno nikakvog razloga za strah ili prestanak konzumacije govedine u Hrvatskoj. Upravo je činjenica da smo odmah otkrili sumnju u kravlje ludilo najbolja potvrda da sustav funkcionira dobro." - kazao je Čobanković.

"Prvi test mozga dotične krave, koji je napravljen 14. veljače, pokazao se pozitivnim. Sinoć je novo testiranje pokazalo sumnju na pozitivan nalaz, a u četvrtak je tijekom dana analiza istom brzom metodom dala rezultate koje upravo objavljujemo." - dodao je ministar.

Rezultati poznati najranije u utorak

Konačni rezultati testiranja na kravlje ludilo iz britanskog laboratorija u Weybridgeu trebala bi biti poznata u utorak. Tek tada će se sa sigurnošću moći tvrditi da je kravlje ludilo stiglo i u Hrvatsku.

Iz ministarstva poručuju da meso krave koja je možda bila zaražena kravljim ludilom nije konzumirano.

"Način na koji je uzet uzorak pokazuje funkcioniranje sustava. Zahvaljujem našim veterinarima i vlasniku klaonice." - kazao je Čobanković.

Meso u legalnoj prodaji je sigurno

Bolest se ne prenosi s krave na kravu, niti njihovim međusobnim kontaktom, tako da nema potrebe za karantenom niti za zatvaranjem klaonica.

"Apeliram na potrošače da kupuju ono meso kpje je pod nadzorom, jer je ono apsolutno sigurno. Za sve što nije u legalnom prometu ne možemo garantirati." - dodao je ministar.

"Naši inspektri su potvrdili kako nema naznaka da je krava hranjena koštanim brašnom." - napomenuo je Čobanković.

"O kravi i njezinom porijeklu znamo više nego što neki znaju o svojoj obitelji." - zaključio je ministar.

Neslužbeno se doznaje da se farma i klaonica iz koje je potekla vjerojatno zaražena krava nalazi u selu Ivankovo, koje je od Vinkovaca udaljeno 15-tak kilometara.

N.B., S.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara