Kremlj: SAD i Rusija će uskoro sklopiti novi sporazum o nukleranom razoružanju

Kremlj: SAD i Rusija će uskoro sklopiti novi sporazum o nukleranom razoružanju

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

SAD I RUSIJA će uskoro sklopiti novi sporazum o nuklearnom razoružanju.

Iz priopćenja Kremlja doznaje se da su ruski i američki predsjednik zadovoljni visokim stupnjem slaganja o novom sporazumu o smanjenju količine nuklearnog naoružanja te da se sada treba dogovoriti oko datuma potpisivanja sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednici Barack Obama i Dimitrij Medvedev su se još u Kopenhagenu nakon sastanka na vrhu o klimatskim promjenama dogovorili oko većine dotad neusklađenih pojedinosti vezanih uz sporazum koji bi trebao zamijeniti stari iz 1991. godine.

Sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja (START) obvezuje Rusiju i SAD da broj strateških nuklearnih glava smanje s 2.200 na 1.600 te broj strateških bombardera i projektila baziranih na kopnenim rampama na 800.

Američki predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Barack Obama nada se da će nakon START-a započeti i druga faza u kojoj će se dvije zemlje dogovoriti o smanjenju broja nuklearnih glava na 1.000. Nada se i pristupanju drugih zemalja koje imaju veće nuklearne arsenale, kao što su Kina, Francuska i Velika Britanija, pregovorima o smanjenju nuklearnog naoružanja, pišu strani mediji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara