Križarski ratovi riskantna filmska tema za SAD nakon 11. rujna

Filmski spektakl Ridleyja Scotta posvećen križarskim ratovima "Kraljevstvo nebesko", koji se ovog tjedna počinje prikazivati diljem svijeta, izaziva zabrinutost u SADu gdje se neki boje ponovnog izbijanja napetosti između kršćana i muslimana. L

Prizori bitaka između kršćana i muslimana za nadzor nad Jeruzalemom mogu se vidjeti počevši od četvrtka u Hrvatskoj i od petka u SAD-u.

Tri i pol godine nakon atentata od 11. rujna 2001. i dok su američki vojnici još u Iraku, ideja o filmu o križarskim ratovima može se činiti opasnom.

Riječ "križari" i dalje je puna konotacija, što je na svojoj koži osjetio američki predsjednik George W. Bush kad ju je upotrijebio kako bi označio svoj "rat protiv terorizma", i tako izazvao bijes muslimana.

Već i prije početka snimanja superprodukcije vrijedne 130 milijuna dolara u siječnju 2004., stručnjaci za Srednji vijek koji su pročitali scenarij rekli su da sadrži grube povijesne pogreške.

No, drugi promatrači izjavili su, vidjevši scenarij, da je riječ o prokršćanskom filmu, a rasprava koja je uslijedila podsjetila je na polemiku koja je pratila film Mela Gibsona "Pasija", koji su neki vjerski dužnosnici ocijenili antisemitskim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako bi umirili strahove, Britanac Ridley Scott i 20th Century Fox organizirali su privatne projekcije za skupine američkih kršćana i muslimana.

U utorak navečer Ridley Scott, redatelj filmskih uradaka poput "Aliena", "Blade Runnera", "Thelme i Louise" te "Gladijatora", odbacio je mogućnost da njegov film izazove kontroverzu.

"Uspjeli smo sačuvati umjerenost", ocijenio je on na konferenciji za tisak u Washingtonu.

Privatne projekcije bile su dobra taktika jer je Vijeće za američko-islamske odnose, skupina za zaštitu prava muslimana, prošli tjedan kazalo da je film izbjegao stereotipe.

"Naš opći dojam je da 'Kraljevstvo nebesko' predstavlja uravnotežen i pozitivan opis islamske kulture u doba križarskih ratova", objavilo je Vijeće u priopćenju.

(Hina) xbnš ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara