križevci: okrugli stol o svinjogojstvu

Potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu i selo Ivan Kolar ocijenio je danas da se popravlja stanje na tržištu uz lagani porast cijena domaćeg svinjskog mesa što, uz državne potpore proizvođačima i određivanje ciljane otkupne cijene, navješćuje izlazak iz jedne od najtežih kriza u hrvatskom svinjogojstvu.

Kolar je to izjavio sudjelujući u Križevcima na okruglom stolu o domaćoj proizvodnji svinja, položaju obiteljskih gospodarstava i odnosima s prerađivačima mesa.

Proizvođači, rečeno je, pozdravljaju državne potpore u svinjogojstvu i predlažu da se ne određuju administratvna ograničenja broja tovljenika na obiteljskim gospodarstvima koja imaju pravo na potpore, nego da se sagledava stvarno stanje. Pritom je nužno odrediti zaštitnu otkupnu cijenu, a zadovoljili bi se s 10 kuna po kilogramu za mesnate svinje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Kušec, predsjednik križevačke Svinjogojske udruge, koja okuplja četrdesetak gospodarstava s mogućnošću godišnje proizvodnje oko 10.000 tovljenika, zauzeo se da se oslobodi uvoz komponenata za stočnu hranu jer bi to pojeftinilo proizvodnju.

(Hina) on dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara