Krunica proglašena simbolom Domovinskog rata

NA PRIGODNOJ svečanosti krunica je danas proglašena simbolom Domovinskog rata, a prvu takvu Udruga branitelja Podravke uručila je junakinji Domovinskog rata Kati Šoljić.

Predsjednik Udruge Mladen Pavković istaknuo je da su hrvatski branitelji nosili Gospinu krunicu oko vrata dok su bili u opasnosti, a s njom su na žalost, i umirali u borbi protiv neprijatelja.

Moleći krunicu oni su nalazili snagu da izdrže u obrani hrvatske domovine od nadmoćnijeg agresora. Krunica im je bila znak, simbol i zaštita, naglasio je Pavković te podsjetio je da su u Hrvatskoj otkrivene mnoge masovne grobnice u kojima su također nađene krunice.

S obzirom da Hrvatska ni desetak godina nakon završetka Domovinskog rata još nema svog simbola Udruga branitelja Podravke je uz potporu brojnih udruga iz Domovinskog rata je krunicu proglasila njegovim simbolom, rekao je Pavković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je kardinal Franjo Kuharić još 1996. izjavio da je "Hrvatska vojska bila jedina vojska na svijetu koja je nosila krunicu oko vrata kao simbol vjere i pobožnosti, a vojni biskup Juraj Jezerinac kako je "krunica bila najjače 'oružje' koje su hrvatski branitelji ponijeli u Domovinski rat i da stoga zavrjeđuje da bude i službeno proglašena simbolom Domovinskog rata".

Prve krunice Udruga je dobila iz Marije Bistrice, a dodjeljivat će se hrvatskim braniteljima.

Želja nam je da 18. studenoga na obljetnicu okupacije Vukovara podijelimo tisuću krunica braniteljima i obiteljima poginulih i ljudima koji će dolaziti na vukovarsko groblje, najavio je Pavković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara