Kuba će osloboditi 2900 zatvorenika

Foto: Arhiva/AFP

KUBA je priopćila kako će u narednih nekoliko dana osloboditi 2900 zatvorenika, uključujući i neke koji su optuženi za političke zločine, javlja BBC.

Nakon što je od brojnih rođaka zatvorenika i vjerskih ustanova zaprimio molbe za oslobođenje, predsjednik Raul Castro rekao je kako je najavljeni potez gesta dobre volje. Raul Castro rekao je kako će oslobođeno biti 86 stranih državljana iz 25 zemalja, a diplomatski predstavnici njihovih domovina o tome će ubrzo biti obaviješteni.

No, među zatvorenicima koji će biti oslobođeni neće se naći Alan Gross, američki državljanin koji u zatvoru zbog zločina protiv države služi 15-godišnju kaznu. On je zatvoren jer je na kubanski otok donio internetsku opremu, a odbijanje njegovog puštanja od strane Havane izazvalo je zahlađenje odnosa sa SAD-om.

"Kubanska snaga"

62-godišnjak je uhićen u prosincu 2009. godine kada je židovskoj zajednici na Kubi dostavio računala i komunikacijsku opremu, a osuđen je u ožujku 2010. Imao je ugovor s američkim State Departmentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Castro rekao je i kako je jedan od razloga za amnestiju najavljeni dolazak Pape Benedikta 16., dodavši kako će humanitarni čin pokazati "kubansku snagu".

Kubansko vladajuće tijelo, Vijeće države, priopćilo je kako se na popisu pomilovanih nalazi i nekoliko zatvorenika osuđenih za zločine protiv sigurnosti države. U službenom vladinom priopćenu stoji kako su svi oni već odslužili veći dio svojih kazni, te su se u zatvoru dobro vladali. Naglašeno je kako se amnestija ne odnosi na osobe osuđene zbog teških zločina, poput ubojstava, špijunaže i trgovine drogom.

Crno proljeće

Elizardo Sanchez koji vodi nezavisnu kubansku Komisiju za ljudska prava napao je predsjednika zbog izbjegavanja razgovora o "depenaliziranju vježbe ljudskih prava". Raul Castro prošlog je srpnja nakon razgovora s pripadnicima Katoličke crkve pristao na oslobođenje 52 disidenta koji su u zatvoru još od masovnih uhićenja 2003. godine. Ta uhićenja, znana i kao kubansko Crno proljeće, izazvala su veliku osudu međunarodne zajednice.

EU je pozvala na suradnju s vlastima kubanskog otoka, koja je službeno nastavljena tek 2008. godine. Kuba i dalje negira da drži političke zatvorenike, te ih sve naziva američkim plaćenicima čiji je jedini cilj destabilizacija kubanske vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara