Kuba oslobodila disidenta Raula Riveru

KUBANSKA je vlada u utorak oslobodila još dvojicu disidenata među kojima u uglednog kritičara, pjesnika i novinara Raula Riveru koji je proveo 20 mjeseci u zatvoru.

Rivero (59), koji je ove godine osvojio UNESCO-ovu Svjetsku nagradu za slobodu tiska, napisao je 1991. godine pismo s drugim intelektualcima pozivajući na oslobađanje političkih zatvorenika na Kubi. Četiri godine nakon toga osnovao je neovisnu novinsku agenciju Cuba Press.

Drugi oslobođeni disident je političar Osvaldo Alfonso Valdes koji je kazao da je u zatvoru pokušao samoubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njih su dvojica bili među 75 osoba uhićenih u akciji kubanske vlade u ožujku 2003. godine od kojih su neki osuđeni na kazne i do 28 godina zatvora zbog optužbi za zavjeru sa SAD-om protiv Kube. Odgovor Europske unije na to bio je zamrzavanje odnosa s Kubom i sankcije.

U ponedjeljak je Kuba oslobodila neovisnog novinara Oscara Espinosu Chepea, Margarita Broceha i Marcela Lopeza. Ove je godine na slobodu pušteno 12 od 75 disidenata zbog zdravstvenih razloga.

Oslobađanje disidenata uslijedilo je nakon što je Madrid ponovo uspostavio veze s Havanom nastojeći pokrenuti dijalog i izazvati promjene politike EU prema Kubi.

Kubanski disidenti i oporba koja živi u egzilu uvjereni su da je puštanje političkih zatvorenika "potez" kojim predsjednik Fidel Castro želi zahvaliti vladi španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera na uspostavi dijaloga i približavanju Havani.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara