Kuba: Sindikat učitelja tražit će povrat 15.000 dnevnih zarada učitelja

PREDSJEDNIK Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Dalimir Kuba izjavio je da će taj sindikat od Sanaderove Vlade tražiti povrat 15.000 dnevnih zarada koje su učiteljima oduzete kada su svojedobno štrajkali, a ministru zdravstva Andriji Hebrangu poručio da liječnike dovodi u povlašteni položaj, iako im nije oduzeta ni jedna dnevna zarada.

Kuba je rekao da je štrajk liječnika od početka bio farsa te da svoja prava traže na temelju nepostojećeg štrajka, u tijeku kojeg radna obveza ni za koga nije bila prisila.

Po njegovim riječima Vlada nema pravo na "100 dana mira" jer nema jasnu politiku prema obrazovanju i znanosti te zbog toga što su pred Vladom pregovori o povećanju osnovice plaća učitelja, što bi se primjenjivalo od 1. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SHU je danas pozvao zaposlenike osnovnog i visokog školstva da iziđu na referendum od 21. do 27. siječnja te prihvate Kolektivni ugovor kojim se reguliraju njihova materijalna prava.

Kuba je istaknuo da ne sumnja u uspjeh referenduma, jer će, kako je rekao, samo u osnovnom školstvu na referendum izići više od 30.000 zaposlenih.

Kolektivnim ugovorom traži se povećanje osnovice za plaće za 4,3 posto u 2004., isplata regresa od tisuću kuna, te ugovaranje novog instituta - doprinosa solidarnosti - koji bi uplaćivali zaposleni u osnovnom i visokom školstvu bez obzira na to jesu li članovi sindikata.

Novac prikupljen doprinosom solidarnosti neće se smjeti primjenjivati za sindikalne aktivnosti već za unaprjeđivanje radnih odnosa u korist zaposlenih - edukacije, prekvalifikacije i sl.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara