Kučan: Janšina vlada vuče proturječne poteze

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan ocijenio je u razgovoru za novi broj tjednika "Mladina" da se vlada premijera Janeza Janše previše bavi interpretacijama prošlosti i postavljanjem svojih ljudi u važne institucije u poduzeća, a premalo vizijom budućnosti.

"Kad povijest počnu pisati političari, onda je to slabo za povijesnu struku i za istinu", rekao je Kučan u vezi Janšina istupa na proslavi nacionalnog praznika Dan otpora.

Janša je tada rekao da je izvor svega zla u vrijeme drugog svjetskog rata u Sloveniji bila strana okupacija, ali i da su ratni pobjednici napravili velike zločine poslije rata, dok je uz bok partizanskoj borbi postavio i organizaciju TIGR koja je između dva svjetska rata subverzijama u Trstu i Istri upozoravala na represiju nad Hrvatima i Slovencima.

"S tvrdnjom o značenju antifašizma se je moguće složiti, ali s izjednačavanjem nacifašizma i komunizma ne", rekao je Kučan.

Bivši slovenski predsjednik podsjetio je da je pred lanjske parlamentarne izbore podržao bivšu vladu tadašnjeg premijera Antona Ropa jer mu se činila "zrelijom", te za sadašnju vladu dodao da bi mogla "popraviti svoj model vladanja".

Janšina vlada, ocijenio je, vuče proturječne poteze i stvara dojam da želi autokratsku poziciju u kojoj vlada medijima i javnim sektorom, te se bavi pitanjima iz prošlosti umjesto da dade jasna stajališta "o današnjici i zajedničkoj budućnosti".

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara