Kućanski poslovi pomažu ženama da ostanu u formi

ŽENE su prije 50 godina bile u boljoj fizičkoj formi nego što su to moderne žene, jer su radile više kućanskih poslova, prema istraživanju objavljenom u britanskom ženskom časopisu Prima.

Teški kućanski poslovi djelotvornije djeluju na gubitak kilograma od modernih metoda dijeta ili posjeta fitness-centrima, pokazalo je istraživanje.

Žene su prije pedeset godina prosječno tri sata na dan provodile u obavljanju kućanskih poslova, te su prosječno jedan sat pješačile kako bi kupile sve što im je potrebno za kuću, te su tako trošile dva puta više kalorija od modernih žena.

Istraživanje, koje je usporedilo način života žena 1953. i 2003. godine, pokazalo je da moderna žena unosi više a troši manje kalorija nego što su to žene činile prije 50 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Žena je 1953. godine prosječno dnevno trošila 1.512 kalorija na fizičke aktivnosti, dok današnja žena na to troši samo 556 kalorija. Osim toga moderna žena prosječno dnevno unosi 2.178 kalorija, dok su prije pedeset godina žene dnevno unosile prosječno 1.818 kalorija.

Ta se razlika objašnjava djelomično time što su neki kućanski poslovi, poput pranja posuđa ili rublja, danas postali puno jednostavniji - budući da ih uglavnom obavljaju kućanski aparati, objašnjavaju autori istraživanja.

Prehrana je prije pola stoljeća bila uravnoteženija nego danas. Nekad se, na primjer, jelo puno više povrća a manje masnih ili slatkih prehrambenih proizvoda.

Međutim, sedam od deset modernih žena ocjenjuje da one svojoj fizičkoj formi posvećuju puno više pažnje od njihovih majki ili baka, jer često provode dijete i redovito se bave nekim oblicima sporta ili rekreacije.

"U posljednjih 50 godina sve je veći broj onih koji imaju problema s debljinom. To pokazuje da je moderna tehnologija za dvije trećine smanjila fizičke aktivnosti kojima su se ljudi bavili prije 50 godina", objašnjava urednica Prime, Marie Fahey.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara