Kuna i euro precijenjeni, dolar potcijenjen

I NA POČETKU 2007. kuna je najjača valuta u Europi i svijetu zbog čega je gotovo sve uvozno jeftinije od onoga što se poroizvodi u Hrvatskoj, a broj nezaposlenih unatoč kroničnoj depopulaciji i nelošim stopama rasta BDP-a  i dalje je oko 300 tisuća. Kao i kuna, i euro je precjenjen, a dolar potcijenjen.

Kuna prerasta u najpropluzivniju valutu na svijetu, iako hrvatsko gospodarstvo tone u prezaduženost, kronično visoki manjak u bilanci plaćanja prema inozemstvu i u prepuštanje vitalnih potencijala strancima, piše Novi list.

U prvom tjednu 2007. kuna je blago oslabila prema svim važnijim valutama - prema euru 0,28 psto, prema švicarskom franku 0,37 posto, a prema američkom dolaru 1,74 posto, ali je i dalje ostala najprecjenjenija valuta u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euro nadmašuje američki dolar koji kronično slabi te je jedan od najslabijih moneta u svijetu. Prema više godišnjim analizama Svjetske banke i MMF-a, dolar je najpotcjenjenija valuta na svijetu, pa je uz njega američko gospodarstvo u stabilnom zamahu, uz stopu rasta BDP-a dvostruko višom nego u EU te je iz tog razloga najprimamljivija zemlja za strane investicije.

Tijekom 2006. euro je prema dolaru ojačao za 11 posto, britanska funta za čak 14 posto, a švicarski franak za otprilike sedam posto.

Vrlo je vjerojatno da će i u ovoj godini euro ostati najstabilnojom valutom, kuna najjačom, dok je kod dolara sve moguće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara