Kunst: Sanader je političar od riječi

NEKADAŠNJI organizator sindikalnih prosvjeda protiv Franje Tuđmana, a današnji član i saborski zastupnik HDZ-a Boris Kunst je prilikom gostovanja u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" rekao da je hrvatski premijer dr. Ivo Sanader "političar od riječi".

Kunst je hrvatskog premijera opisao kao "modernu i pragmatičnu" osobu te za vladajuću stranku rekao da se "reformirala" u odnosu na 1990-e. Odluku o tome da postane njen član i saborski zastupnik je obrazložio tvrdnjom kako se za prava radnika najbolje može boriti stvaranjem zakona, jer nijedan već doneseni zakon nije moguće rušiti nikakvim štrajkovima i demonstracijama.

Za Sanadera je rekao da je socijalno osjetljiviji premijer od svih ranijih premijera, te da je njegova vlada spremnija za socijalni dijalog od njegovih prethodnika.

Velike sindikalne prosvjede zakazane za travanj je nazvao "neozbiljnim" i "zabavnim", rekavši kako nemaju nikakav konkretan cilj osim povećanja plaća i uvjeta rada - što je cilj koji će sindikati imati zauvijek.

Kunst tvrdi da je pogrešno prosvjedovati protiv vlade za veće plaće, s obzirom da nijedna vlada ne može određivati plaće privatnim poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši sindikalni čelnik se osvrnuo i na problem ZERP-a, ustanovivši kako se Hrvatska mora "prilagoditi vremenu i prostoru", te da je jasno da se birajući između ZERP-a i EU mora izabrati potonje. To je obrazložio studijom prema kojoj bi neulazak Hrvatske u EU državu svake godine koštao čak 200 milijuna eura.

Kunst je odgovorio i na pitanje zašto je odbio amandman na proračun kojim bi se sredstva za poticanje ribarske flote održala na prošlogodišnjoj razini od 23 milijuna kuna umjesto 2 milijuna kuna. Rekao da će se to nadoknaditi "poticajnim kreditima".

Dobro poznati stav o legalizaciji prostitucije je Kunst obrazložio već poznatim argumentima prema kojima bi to predstavljao izbor manjeg zla.

Iako se protivi zabrani rada nedjeljom i drži da bi država problem radničkih prava trebala riješiti boljom primjenom već postojećih propisa, Kunst je najavio kako će u Saboru podržati taj zakonski prijedlog ukoliko se za njega odluči većina članova njegove stranke.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara