Kuntić: Vlast u Beogradu spremna rješavati probleme Hrvata u Srbiji

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić ocijenio je u ponedjeljak, nakon razgovora s ministrom za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasimom Kljajićem, da je vlast te države sada spremna započeti razgovore o poboljšanju položaja te rješavanju određenih problema hrvatske manjine u Vojvodini.

"U sljedeća dva tjedna imat ćemo sastanke s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa kako bi se ispitale mogućnosti da se nesrazmjer u zastupljenosti Hrvata u tim institucijama ispravi", rekao je Kuntić ističući kako su uz ove dogovorene i druge konkretne mjere rješavanja preostalih otvorenih pitanja, no o njima nije želio govoriti.

Negativan odgovor ministra čelnici jedine parlamentarne stranke Hrvata u Srbiji dobili su na svoj zahtjev za izmjenu izbornog zakona kako bi se predstavnicima hrvatske i drugih manjina omogućila izravna zastupljenost u republičkom parlamentu, prenio je Kuntić.

Predsjednik DSHV-a je istaknuo kako je na ishod sastanka u Beogradu, kojeg je u cijelosti ocijenio pozitivnim, vjerojatno utjecao predstojeći odlazak srbijanskog premijera u Zagreb, te objavljivanje Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Vojvodini, u kojoj se ukazuje na diskriminaciju Hrvata i njihovu nedovoljnu zaštitu u Srbiji. Kuntić je rekao da će se prvi sastanak Mješovite komisije za praćenje provedbe Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina između Hrvatske i SCG održati dan uoči posjeta premijera Srbije Zagrebu, kao i da će u njezinom radu sudjelovati predsjednik DSHV-a i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća SCG.

(Hina) xjsta ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara