Kupuju vrijeme uoči prosvjeda: Kalmeta i Čobanković traže rješenje za spas dalmatinskih tvrtki?

Kupuju vrijeme uoči prosvjeda: Kalmeta i Čobanković traže rješenje za spas dalmatinskih tvrtki?

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Ante Čizmić /Cropix

MINISTRI Petar Čobanković i Božidar Kalmeta sa direktorom Fonda za privatizaciju Vedranom Duvnjakom danas u Županiji splitsko-dalmatinskoj pod "pokroviteljstvom" župana Ante Sanadera pokušavaju naći rješenje za 15-ak dalmatinskih tvrtki, kojima prijeti gašenje. 

Traže privatizaciju

Sastanak je organizirao šef HUS-a Ozren Matijašević, koji bi sutra trebao povesti radnike u veliki prosvjed pet minuta iza podne. Jesu li se članovi Vlade uplašili najavljenih prosvjeda pa sad pokušavaju spasiti što se spasiti da, pitali smo Matijaševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako će se išta dogovoriti, onda je to velika stvar", bio je neodređen Matijašević uoči pregovora sa vladinim dužnosnicima. Sindikati traže privatizaciju posrnulih tvrtki, to im se čini kao najbolje rješenje. Razmatraju se alternative za Dalmacijavino, Adriachem, Jadransku pivovaru, Trimot, ali i splitsko brodogradilište... Da stvari ne idu jednostavno najbolje pokazuje agonija splitske Željezare, o čijoj će se sudbini također razgovarati.  Kalmeta i Čobanković nisu ništa htjeli izjavljivati dok sastanak ne bude gotov.

Ispred Županije sutra štrajkaju i radnici Luke Split

Neće sutra samo HUS-ovci povesti radnike u štrajk. Pred županiju će u podne (ponovno) radnici Luke Split. Oni već godinu dana traže da im se vrati carinska ispostava u Sjevernu luku. Na meti im je Sanaderov prijatelj Mladen Barišić, koji je naredio da se sva carinjenja moraju vršiti u Dugopolju, i to nakon što je Luka u dogovoru sa Carinom spiskala dva milijuna kuna na uređenje terminala?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara