Kužeov dug Pokrovcu u sedam mjeseci uvećan za 150 posto

NAKON što je u lipnju na ulazu svoje zgrade ubijen nogometni menadžer Dino Pokrovac, postavlja se pitanje tko će preuzeti najpoznatiji hrvatski kamatarski dug.

Naime, trener Dinama Josip Kuže prvi je javno iznio priču o Pokrovčevim kamatarskim poslovima, a Jutarnji list doznaje da će Pokrovčev veliki dužnik morati nasljedniku njegovih poslova vratiti 1,5 milijun njemačkih maraka s kamatama.

Ugovor o zajmu i sporazum radi osiguranja novčane tražbine prijenosom vlasništva, koji su Pokrovac i Kuže sklopili 1. ožujka 2000. godine, pokazuje kako je Pokrovac dao Kužeu milijun i pol njemačkih maraka s godišnjom kamatom od 12 posto godišnje.

Rok otplate bio je prema tom ugovoru pet mjeseci, a trener Dinama se obvezao na ime kamata isplatiti još 75 tisuća njemačkih maraka.

Povrat novca Pokrovac je osigurao i upisom hipoteke na kuću obitelji Kuže u Jurjevskoj ulici u Zagrebu, koju može prodati ukoliko ne dobije povrat svog novca do 2000. godine. Shodno tomu, pet godina nakon isteka roka, vlasništvo nad tom kućom pripalo je Pokrovcu.

Sada je samo nejasno to kome će Kuže i ostali Pokrovčevi dužnici vraćati svoje dugove.

"Pokrovcu sam već prepisao stan, ali mi je želio uzeti i kuću. Nju ne dam, dugove sam vratio, a ako postoji dug, moramo vidjeti koliko on iznosi." - osvrnuo se Kuže na tamno razdoblje svog života, kada je nakon povratka iz Japana, gdje je bio nogometni trener, počeo kockati i posuđivati goleme svote novca.

Izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić Kužeu je čak zabranio da razgovara s novinarima o bilo kojoj temi osim o nogometu.

Na sprovodu nogometnog menadžera i kamatara, njegovi su prijatelji poručili kako neće dopustiti da itko blati njegovo ime, da bi nedugo zatim nepoznati počinitelj zapalio Kužeov automobil.

Što se, pak, tiče Kužeovog duga, Ugovor o zajmu iz 1999. godine, koji je u posjedu "Jutarnjeg", doista dokazuje da je dug Dinamovog trenera samo sedam mjeseci prije potpisivanja ugovora 2000. godine iznosio 600.000 njemačkih maraka.

To bi značilo da je Kužeov dug za nešto više od pola godine narastao za 150 posto. No, nije poznato da li Kuže primio cijeli iznos od milijun i pol njemačkih maraka, ili je pak riječ o kamatama.

Javnost će odgovore na pitanja oko preuzimanja kamatarskog duga saznati tek kad se pojavi osoba koja će pokrenuti prisilnu ovrhu nad Kužeovom kućom koju je Pokrovac ugovorima izrazito dobro osigurao.

Mjesec i pol dana nakon egzekucije Dine Pokrovca, policija i dalje nema bitnih tragova koji bi ukazali na ubojicu, a poznato je tek kako je u ubojstvu sudjelovalo više osoba, i to profesionalaca.

Istraga se nakon ispitivanja nacionalne nogometne svite proširila i na susjednu BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara