Kvadrilaterala: Potpora Hrvatskoj na putu prema EU

PREMIJERI zemalja članica Kvadrilaterale najavili su u Zagrebu da će dati punu potporu Hrvatskoj u njezinim nastojanjima da uđe u Europsku uniju.

´Imajući na umu namjere Hrvatske da se pridruži Europskoj uniji, oni su potvrdili svoju namjeru da će dati punu potporu Hrvatskoj u tom procesu´, kaže se u zajedničkoj izjavi, Zagrebačkoj deklaraciji, četvorice premijera Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.

Premijeri Ivica Račan, Silvio Berlusconi, Peter Madgyessy i Anton Rop izrazili su očekivanje da će ´nastavkom Zagrebačkog procesa u Solunu Europska unija dati novu dimenziju Procesu stabilizacije i pridruživanja i ohrabriti zemlje regije da nastave s reformama s jasnom perspektivom za članstvo u EU.´

Čelnici Kvadrilaterale također očekuju da će predstojeći summit u Solunu EU-a i pet zemalja jugoistočne Europe, obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, SR Jugoslavija, Makedonija i Albanija) dati ´poticaj za njihovo daljnje približavanje prema strukturama međunarodne zajednice na temelju individualnih zasluga te uzimajući u obzir regionalnu suradnju´.

Četvorica premijera pozdravili su i posljednji krug proširenja NATO-a na summitu u Pragu, te naglasili važnost nastavka NATO-ove politike otvorenih vrata. Premijeri Madgyessy, Berlusconi i Rop izrazili su ´punu potporu Hrvatskoj da se uključi u NATO´.

Premijeri četiriju zemalja slažu se da je potrebno povećati potencijal Kvadriletarale, kao okvira za programe multilateralne suradnje.

Na zagrebačkom summitu Kvadrilaterale premijeri su razmijenili mišljenja o pitanjima koja se odnose na političke, ekonomske i sigurnosne aspekte u Europi, koja su od važnosti i posebno interesa za zemlje Kvadrilaterale, kaže se u Zagrebačkoj deklaraciji. Imajući u vidu veliku važnost proširenja EU-a i NATO-a, premijeri su potvrdili svoju spremnost da pojačaju međusobne konzultacije s ciljem jačanja potencijala zemalja Kvadrilaterale da sudjeluju u euroatlantskim strukturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kvadrilaterala - Forum za regionalnu suradnju Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, čiji su se premijeri sastali u petak u Zagrebu, svoj je put počela kao Trilaterala krajem 1996. Deklaracijom ministara vanjskih poslova Italije, Slovenije i Mađarske.

RH je postala njezinom članicom 13. rujna 2000., na sastanku predsjednika vlada u mađarskom Godollou, kada je Trilaterala preimenovana u Kvadrilateralu.

Među ciljevima uspostave suradnje u osnivačkoj deklaraciji iz 1996. na prvom je mjestu istaknuta potpora Italije procesu euroatlantske integracije Mađarske i Slovenije. Nakon ulaska Hrvatske u Kvadrilateralu, kao temeljno područje suradnje u dokumentima se i nadalje ističe međusobna potpora u procesu europskog integriranja te približavanju država Kvadrilaterale EU i NATO-u.

Tijekom 2001. i 2002. godine najistaknutija područja suradnje u okviru Kvadrilaterale bila su pripreme za ulazak u EU i NATO, unutarnji poslovi, promet, malo i srednje poduzetništvo, kultura, zaštita okoliša, turizam, rad i socijalna skrb te razmjena iskustava u politici prema mladeži.

Tijekom 2001. godine aktivnosti Kvadrilaterale koordinirala je Italija, a u mjesecu studenom 2001. u Trstu je održan summit Kvadrilaterale na kojem je Hrvatska preuzela koordinaciju u 2002. godini.

U okviru hrvatskog predsjedanja u 2002. godini održani su sastanci ministara kulture te direktora carinskih uprava država članica.

U srpnju 2002. u Dubrovniku je održan sastanak zamjenika ministara vanjskih poslova Kvadrilaterale, a u studenom iste godine u Zagrebu sastanak ministara rada i socijalne skrbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara