Kvartalni rast američkog gospodarstva 7.2 posto, najveći od 1984.

AMERIČKO gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju po najbržoj stopi od 1984. godine budeći nadu da je konačno završila duga ekonomska slabost najjače svjetske ekonomije.

Bruto domaći proizvod porastao je neočekivano snažno za 7,2 posto u razdoblju srpanj-rujan, izvijestilo je američko ministarstvo trgovine koje usklađuje svoje brojke uzimajući u obzir inflaciju i sezonske fluktuacije.

Rast je najbrži od prvog kvartala 1984. i više od dvostruko veći od 3,3 posto porasta ostvarenih u drugom kvartalu ove godine.

Mogućnost da će rast američke ekonomije konačno ubrzati toliko da počne stvarati nova radna mjesta željno je očekivana u Bijeloj kući gdje predsjednik Bush već dugo uporno ponavlja da će njegova politika smanjenja poreza na kraju dovesti do jačanja američkog gospodarstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki demokrati smatraju da rast ekonomije nije uspio stvoriti nova radna mjesta. Unatoč ubrzanom oporavku američko gospodarstvo je izgubilo 41.000 radnih mjesta u trećem kvartalu, čime se ukupan broj izgubljenih radnih mjesta otkad je predsjednik Bush preuzeo dužnost popeo na 2,6 milijuna.

Druga izvješća u čevrtak, međutim, nagovijestila su da oporavak američkog gospodarstva hvata dublji korijen ukazujući na stabilizaciju tržišta rada i povećano trošenje tvrtki na plaće.

Ministarstvo rada izvijestilo je u četvrtak da je broj Amerikanaca koji traže pomoć za nezaposlene pao prošlog tjedna za 5.000 na 386.000, što je četvrti tjedan za redom da je broj zahtjeva ispod granice od 400.000 koja se smatra razvođem između poboljšanja i pogoršanja tržišta rada.

Ekonomisti očekuju da će rast američkog gospodarstva postati umjereniji nakon što oslabi poticaj koji je došao od smanjenja poreza, ali većina očekuje da će biti solidnih 4 posto u tekućem kvartalu i oko te stope sljedeće godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara