Labud iz Mrežnice nije bio zaražen ptičjom gripom

LABORATORIJSKA analiza u Centru za peradarstvo Hrvatskoga veterinarskog instituta pokazala je da uginuli labud, koji je 5. prosinca pronađen na Mrežnici u Dugoj Resi, nije bio zaražen virusom ptičje gripe, rekao je danas glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladen Pavić.

Hrvatski krizni plan borbe protiv ptičje gripe, koji se provodi od rujna, završava 15. prosinca, rekao je Pavić, napomenuvši da se taj plan pokazao vrlo djelotvornim i da se po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije već primjenjuje u mnogim zemljama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po planu u Hrvatskoj se i dalje nadzire 60-ak vodenih površina, iako je od početka jesenske selidbe ptica do danas opasnost sve manja, ustvrdio je Pavić. Podsjetio je da je do sada u Hrvatskoj pronađeno ukupno osam zaraženih labudova, a svi najvjerojatnije potječu iz istog jata u našičkom kraju.

"Unatoč tomu u Hrvatskoj nema ptičje gripe u domaće peradi, za što je najzaslužnije pravodobno djelovanje stručnog Povjerenstva za praćenje stanja influence peradi. Time je spriječeno da divlje ptice u selidbama prenesu bolest na domaću perad i to je prvi put u svijetu da je ptičja gripa, prije nego je zaražena domaća perad, otkrivena u divljih životinja", rekao je Pavić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara