Laburisti osigurali većinu u parlamentu, Howard čestitao Blairu

Laburistička stranka premijera Tonyja Blaira osigurala je rano ujutro u petak pobjedu na britanskim parlamentarnim izborima održanim u četvrtak, dok je čelnik glavne oporbene Konzervativne stranke Michael Howard priznao poraz.

Time su po prvi puta u svojoj stogodišnjoj povijesti laburisti pobijedili na trećim uzastopnim izborima, a nekad moćni konzervativci, stranka Winstona Churchilla i Margaret Thatcher, ostat će u oporbi.

"Čini se da rezultati izbora idu prema tome da će Blair osvojiti treći mandat za laburiste i ja mu čestitam na pobjedi", rekao je Howard nakon što je objavljeno da je pobijedio u svojoj izbornoj jedinici u Folkestoneu na jugu Engleske.

Blair je osigurao treći uzastopni mandat na čelu britanske vlade nakon što je njegova Laburistička stranka osvojila 324. zastupničko mjesto, a time i većinu u parlamentu.

Prema trenutnim predviđanjima izbornih rezultata Blairova parlamentarna većina bit će smanjena sa 161 na između 60 i 80 zastupnika.

Nakon što su objavljeni rezultati u 574 od ukupno 646 izbornih jedinica, laburisti su osigurali 338 zastupnika, konzervativci 171, liberalni demokrati 53, te ostale stranke dvanaest zastupnika.

Na prethodnim izborima 2001. godine laburisti su osvojili 412 mjesta, konzervativci 166, a liberalni demokrati 52.

(Hina) xdv ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara