Lansirana europska letjelica prema Veneri

EUROPSKA svemirska agencija (ESA) lansirala je u srijedu rano ujutro svoju prvu letjelicu prema Veneri, kako bi 1,2 tone teška sonda otkrila nove podatke o najbližem zemljinom planetarnom susjedu.

"Venera Express" je lansiran iz svemirskog centra Baikonur u Kazahstanu u 4,33 sata po srednoeuropskom vremenu (3,33 sata prema Greenwichu), nakon dvotjednog zakašnjenja prouzrokovanog tehničkim problemima na ruskom raketnom nosaču Soyuz.

Nakon 162 dana svemirskog putovanja sonda bi trebala doći do Venere u travnju 2006. i početi prikupljati podatke o planetu čija je prosječna temperatura na površini oko 470 stupnjeva Celzijusa.

Letjelica će provesti gotovo 500 dana krećući se po orbitalnoj elipsi između venerinih polova i provesti najopsežniju studiju o njenoj atmosferi.

Europska svemirska agencija očekuje da će ova misija "podići veo tajni" s planete nazvane po starogrčkoj božici ljubavi i ljepote. Znanstvenike iznad svega zanima zbog čega se Venera unatoč tolikom sličnostima sa Zemljom u posljednjih četiri milijarde godina toliko drugačije razvijala.

Venera Express je stajala oko 220 milijuna eura. Razvijena je na temelju letjelice Mars Express lansirane 2003., a samo je jedan od sedam instrumenata za istraživanje na njoj nov.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara