Laser u stomatologiji zamjenjuje rendgen

KANADSKI su zanstvenici u stomatologiji počeli koristiti novi postupak koji bi štetno rendgensko zračenje uskoro mogao zamijeniti laserom.

Zub koji se obrađuje zagrijava se infracrvenim laserskim svjetlom koje i sam počinje emitirati. Tako znanstvenici mogu snimati unutrašnjost zuba na dubini od pet milimetara i otkriti karijes već u ranoj fazi, objavio je stručni časopis Review of Scientific Instruments.

Andreas Mandelis sa sveučilišta u Torontu u eksperimentu se koristio običnim laserom koji šalje svjetlo u infracrveno područje spektra, valne duljine manje od jednog mikrometra. Ta vrsta infracrvenog svjetla može probiti vanjski sloj zubne cakline te tako zagrijavati zub. Infracrveno svjetlo koje je emitirao zagrijani zub, kompjuterski sofrware prerađuje u sliku.

Kod tog postupka, nazvanog profilometija, jačina laserskog zračenja se modulira pomoću pojačivača. Kako su znanstvenici utvrdili, velike modulacijske frekvencije od oko 700 herca prikladne su za pronalaženje pukotina na površini zuba, dok manje frekvencije čine vidljivima rupe u unutrašnjosti zuba.

Znanstvenici se nadaju da će ta nova metoda uskoro ući u rutinsku primjenu prilikom obrade zuba. U određenim slučajevima, najavljuju, jedna varijanta tog postupka mogla bi se koristiti i za utvrđivanje zloćudnih promjena na koži, kao što je melanom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara