Laslo: ZUSB traži povoljnije uvjete kupnje poljoprivrednog zemljišta za seljake

NA SJEDNICI Upravnog odbora Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB), održanoj u Kešincima pokraj Đakova, Vladi RH te ministarstvima poljoprivrede i financija upućen je zahtjev kojim ta zajednica, nezadovoljna tijekom privatizacije poljoprivrednog zemljišta, traži da se seljacima prilikom kupnje omogući grace period od pet godina, 15godišnji rok otplate te da im se cijena za 30 posto umanji u odnosu na početnu.

Nakon sjednice Upravnog odbora u Kešincima održana je konferencija za novinare. ´Umjesto da se kreiraju na lokalnoj razini, cijene zemljišta određuju se u Zagrebu i previsoke su zbog čega bi seljaci mogli ostati bez nje´, rekao je predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo. ´Zemlju ne mogu dobiti vozači i različiti mešetari samo zato što joj nabijaju cijenu, nego obiteljska gospodarstva koja bez nje ne mogu nastaviti proizvodnju´, dodao je tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević.

Laslo se osvrnuo i na novine u proizvodnji i prodaji mlijeka, odnosno na uzimanje uzoraka mlijeka u laboratoriju u Križevcima, rekavši da novom otkupnom i premijskom politikom proizvođači više nemaju za što raditi. ´Po novome, mlijeko ispod 3,7 posto mliječne masti ne može ući u sustav premija što znači da zarada gotovo izostaje i kod proizvođača čije je mlijeko ekstra ili prve klase. Zbog tih novina cijena je mlijeka proizvođačima sada i s premijom manja za kunu pa i više, a s druge pak strane kupci i dalje kupuju mlijeko po staroj cijeni´, rekao je Laslo.

Osvrćući se na pristup Hrvatske CEFTA-i, Laslo drži da će se zbog toga domaće tržište u ožujku naći na udaru poplave jeftinih istočnih proizvoda sumnjive kvalitete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara