Latvijci na referendumu uvjerljivo odobrili pristup EU

LATVIJA, posljednja zemlja koja bi iduće godina trebala ući u Europsku uniju, na referendumu u subotu uvjerljivo je potvrdila svoju odlučnost glede pristupa proširenoj Uiji.

Nakon prebrojavanja svih glasova, pokazalo se da je "Da" ulasku u EU reklo 67 posto Latvijaca, usprotivilo mu se 32,3 posto, a 0,7 posto listića bilo je nevažeće. Referendumu se odazvalo 72,5 posto birača, više nego dvostruko od 35 posto potrebnih da bi glasovanje bilo pravovaljano.

Premijer Einars Repse referendumsko "Da" ocijenio je jednom od tri najvažnije odluke o povijesti Latvije, zajedno s ostvarenjem neovisnosti u razdoblju između dva svjetska rata i njezinim ponovnim proglašenjem nakon raspada SSSR-a 1991. godine.

"Treća je odluka ova o pristupu Europskoj uniji", rekao je novinarima Repse.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivan ishod izjašnjavanja Latvijaca uspjeh je za proces proširenja EU s 15 na 25 članica, što je Bruxellesu povod za slavlje nakon švedskog odbijanja eura prošle nedjelje.

Referendumom su pristup Uniji već potvrdile Češka, Estonija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija, a deseta nova članica - Cipar, neće organizirati opće izjašnjavanje svojih građana.

Proslavu zbog pozitivnog ishoda ipak je uvelike zamutila mogućnost da se vladajuća latvijska koalicija desnog centra, zbog dugotrajnog unutarnjeg sukoba oko "autoritarnog" ponašanja premijera Repsea, možda čak i raspadne već u ponedjeljak, nakon sastanka vlade. To ne bi imalo utjecaja na proeuropsku politiku te zemlje, ali bi ukazalo na prijetnju političke nestabilnosti.

Iako neki između 2,3 milijuna stanovnika Latvije Europskoj uniji ne vjeruju ništa više nego što su svojedobno vjerovali SSSR-u, smatrajući da je Bruxelles predaleko da bi vodio brigu o potrebama i interesima male baltičke države, pobornici ulaska u EU vjeruju da će njime biti osiguran razvoj ljudskih i građanskih sloboda i demokracije te gospodarski rast najsiromašnije od svih zemalja koje ulaze u Uniju, u kojoj je prosječni mjesečni dohodak tek oko 300 dolara po stanovniku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara