Lavrov umanjuje razlike u stajalištima s Washingtonom

ŠEF RUSKE  diplomacije Sergej Lavrov u utorak je umanjio američkoruske razlike u stajalištima o Ukrajini koje su izašle na vidjelo na ministarskoj sjednici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Sofiji.

"Uvijek ima problema između dviju zemalja, i mi to ne skrivamo, bez obzira o čemu je riječ, a napose između Rusije i Sjedinjenih Država čiji su interesi u svijetu razmjerno mnogobrojni", kazao je Lavrov.

"No mi smo dostigli takvu razinu partnerstva da o svim problemima razgovaramo otvoreno i tražimo rješenja koja odgovaraju objema stranama i koja pridonose jačanju stabilnosti i načela suradnje u međunarodnoj politici", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje o "zemljopisnom lomu" u OESS-u, Lavrov je odgovorio da treba pričekati reformu financiranja OESS-a koju priprema radna skupina.

Na pitanje ruskog novinara što treba učiniti da se djelovanje OESS-a ne bi tumačilo kao upletanje u politički proces u Ukrajini, Lavrov je, kako navodi rusko ministarstvo, odgovorio: "Predložili smo da se utvrde isti standardi za sve za prosudbu izbora u zemljama članicama. To je prvi i temeljni zahtjev".

Američki državni tajnik Colin Powell zažalio je u Sofiji zbog "neispunjenih obećanja o demokraciji i poštovanju temeljnih sloboda u nekim državama OESS-a, napose zbog događaja u Rusiji koji ugrožavaju slobodu tiska i pravnu državu" te je odbacio ruske sumnje u upletanje Zapada u ukrajinsku krizu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara